ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πολιτικά γεγονότα επηρεάζουν τον ύπνο των πολιτών

16 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Ορισμένα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και να επηρεάσουν τον ύπνο και τη συναισθηματική ευεξία. Τώρα, οι ερευνητές στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) και οι συνεργάτες τους αποδεικνύουν πώς σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον ύπνο και σχετίζονται με σημαντικές διακυμάνσεις στη συλλογική διάθεση, την ευημερία και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διερευνά τον ύπνο και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ομάδα εξέταζε καθημερινά 437 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 106 διεθνείς συμμετέχοντες πριν από εκλογές και ημέρες γύρω από τις εκλογές. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, την κατανάλωση αλκοόλ και την υποκειμενική εμπειρία του γενικού στρες.

Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου σε συνδυασμό με αυξημένο άγχος, αρνητική διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο γύρω από τις εκλογές. Ενώ αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο σε συμμετέχοντες εκτός ΗΠΑ, η επιδείνωση των συνηθειών υγείας συσχετίστηκε σημαντικά με τη διάθεση και το άγχος μόνο μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ.

Επιπλέον, τόσο οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ όσο και εκτός ΗΠΑ, ανέφεραν ότι έχασαν τον ύπνο τους πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ερωτηθέντες είχαν σημαντικά λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι τις ημέρες γύρω από τις εκλογές. Τέλος, την ίδια τη νύχτα των εκλογών, οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι ξυπνούσαν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρατήρησαν μειωμένη ποιότητα στον ύπνο τους.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν πώς αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να επηρέασαν τη διάθεση και την ευημερία των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ, βρήκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ ύπνου και αλκοόλ, στρες, αρνητικής διάθεσης και κατάθλιψης.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους είναι περιορισμένη στο ότι η εμπειρία της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ήταν η συσσώρευση εκλογικού άγχους και η επακόλουθη ανταπόκριση εξαρτώμενη από τον προτιμώμενο πολιτικό υποψήφιο. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα με ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις του πολιτικού στρες στη διάθεση και τον ύπνο του πληθυσμού.



Σχετικά Άρθρα