ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μάτια μας, προδίδουν τις επιλογές μας

30 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Νέα έρευνα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο Boulder του Κολοράντο , υποδηλώνει ότι τα μάτια μπορεί πραγματικά να είναι οι καθρέφτες της ψυχής - ή, τουλάχιστον, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κινούν τα μάτια τους, μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λαμβάνουν αποφάσεις.

Τα νέα ευρήματα προσφέρουν στους ερευνητές μια σπάνια ευκαιρία στη νευροεπιστήμη: Την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι γιατροί θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να εξετάσουν μια μέρα τους ασθενείς τους για ασθένειες όπως η κατάθλιψη ή η νόσος του Πάρκινσον.

«Οι κινήσεις των ματιών είναι απίστευτα ενδιαφέρουσες για μελέτη», είπε ο Colin Korbisch, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Paul M. Rady στο Πανεπιστήμιο στο Boulder και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Σε αντίθεση με τα χέρια ή τα πόδια σας, η ταχύτητα των κινήσεων των ματιών είναι  εντελώς ακούσια. Δίνει ευκαιρία για πιο άμεση μέτρηση αυτών των ασυνείδητων διεργασιών που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας."

Αυτός και οι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους το Νοέμβριο στο περιοδικό Current Biology.

Στη μελέτη, η ομάδα ζήτησε από 22 ανθρώπους να περπατήσουν σε διάδρομο και στη συνέχεια να επιλέξουν μεταξύ των διαφορετικών ρυθμίσεων που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή: ένα σύντομο περπάτημα σε επικλινές επίπεδο ή περισσότερο  περπάτημα σε επίπεδο έδαφος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μάτια των συμμετεχόντων πρόδωσαν την απόφασή τους: Ακόμη και πριν κάνουν τις επιλογές τους, οι χρήστες του διαδρόμου έτειναν να κινούν τα μάτια τους πιο γρήγορα όταν κοίταζαν προς τις επιλογές που τελικά επέλεξαν. Όσο πιο έντονα κινούνταν τα μάτια τους, τόσο περισσότερο έδειχναν να προτιμούν την επιλογή τους.

«Ανακαλύψαμε μια προσβάσιμη μέτρηση που θα σας πει, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όχι μόνο τι προτιμάτε, αλλά πόσο το προτιμάτε», δήλωσε ο Alaa Ahmed, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο CU Boulder.

Οι κινήσεις του ματιού θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις. Μελέτες σε πιθήκους, για παράδειγμα, έχουν προτείνει ότι ορισμένες από τις ίδιες οδούς στον εγκέφαλο που βοηθούν τα πρωτεύοντα να επιλέξουν, μπορεί να συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον.

«Οι αργές κινήσεις δεν είναι μόνο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον, αλλά εμφανίζονται και σε πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια», είπε ο Ahmed. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι κινήσεις των ματιών θα μπορούσαν να είναι κάτι που οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα παρακολουθούν ως διαγνωστικό εργαλείο, έναν τρόπο εντοπισμού της προόδου ορισμένων ασθενειών».



Σχετικά Άρθρα