ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Σημάδια» στον οργανισμό που δείχνουν ότι υποφέρουμε από άγχος

07 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Το άγχος είναι μία ύπουλη ψυχοσωματική κατάσταση που άλλοτε κάνει εμφανή την ύπαρξή του με αναμενόμενα συμπτώματα (τύπου αϋπνίας και αισθήματος καρδιακών παλμών) και άλλοτε με άτυπα σωματικά συμπτώματα που μάς μπερδεύουν.

Κάπως έτσι, διάχυτοι πόνοι στη μέση, κοκκινίλες στο δέρμα, κνησμός στο κεφάλι (φαγούρα), πόνοι, δυσπεψίες και κακή λειτουργία του εντέρου στο γαστρεντερικό, τάση για ονυχοφαγία, υπερβολικό κάπνισμα καθώς δεν μάς ικανοποιούν πια ούτε τα τσιγάρα που έχουμε συνηθίσει, και ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, σχετίζονται πολλές φορές με το άγχος που μάς έχει καταβάλει!

Μάλιστα, το πρώτο που εξετάζει ένας έμπειρος παθολόγος, γενικός γιατρός, καρδιολόγος, δερματολόγος ή γαστρεντερολόγος όταν έχει απέναντί του έναν ασθενή με ετερόκλητα και δυσνόητα συμπτώματα, είναι ποια είναι η ψυχολογική του κατάσταση και η φάση ζωής στην οποία βρίσκεται.

Αν κάποιος βιώνει έντονα οικογενειακά ή και επαγγελματικά προβλήματα, είναι δεδομένο ότι ο ψυχισμός του δοκιμάζεται και πολλές φορές τείνει να σωματοποιήσει την πίεση που δέχεται. Το λάθος που πρέπει να αποφύγουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι διττό: Πρώτον να μην υποτιμήσουμε τα συμπτώματα υποθέτοντας ότι είναι ψυχοσωματικά διότι μπορεί και να μην είναι. Τη διάγνωση πρέπει να την κάνουν εξειδικευμένοι γιατροί. Κι αν αυτοί δεν εντοπίσουν κάτι παθολογικό, τότε να στραφούμε σε ψυχολόγο.

Το δεύτερο, αντιστρόφως ανάλογο λάθος που μπορεί να κάνουμε, είναι να αποκλείσουμε εξ αρχής την πιθανότητα του ψυχολογικού προβλήματος και να θεωρήσουμε σίγουρο ότι πάσχουμε από κάτι σοβαρό. Αυτό οδηγεί κάποιους να επισκέπτονται συνεχώς διάφορες ιατρικές ειδικότητες, κι αν δεν τους βρουν κάτι, να βάζουν ακόμα χειρότερες ασθένειες στο μυαλό τους ως πιθανή αιτία των όσων βιώνουν. 

Χρειάζεται μία ισορροπία: Να αναγνωρίσουμε με ψυχραιμία ότι κάτι μάς συμβαίνει, να ζητήσουμε πρώτα ιατρική διάγνωση μήπως και υποβόσκει κάποια νόσος και αν δεν βρεθεί κάτι, τότε να στραφούμε άμεσα σε ψυχολόγο για στήριξη.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αυτό που υποδηλώνει η λέξη. Ψυχικά αλλά και σωματικά. Το άτομο που τα βιώνει δεν λέει ψέματα, ούτε υπερβάλει για αυτά που νιώθει. Απλά πρέπει να δεχτεί ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα -όταν πιέζεται πολύ- να μάς παρουσιάζει μία διαφορετική πραγματικότητα. 


Σχετικά Άρθρα