ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψυχολογική στήριξη παιδιών και εφήβων για την επιδημία κορωνοϊού

11 Μαρτίου 2020, 09:05

images

Σχολεία κλειστά για λόγους πρόληψης, γονείς αναστατωμένοι, άνθρωποι που κυκλοφορούν με μάσκες στο δρόμο, και ειδήσεις στην τηλεόραση που αναφέρουν πολλά κρούσματα και νεκρούς. Παιδιά και έφηβοι είναι λογικό να αναπτύσσουν φόβο και ανασφάλεια και να μην μπορούν να διαχειριστούν μια κρίση για την οποία δεν μπορούν να κάνουν κάτι... Ή μήπως μπορούν; 

"Το βασικό είναι να μην μεταδώσουμε στα παιδιά τους φόβους μας αλλά να τα ενημερώσουμε και να λύσουμε τις απορίες τους", μας λέει η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος.

Και βέβαια όταν τα παιδιά ενημερωθούν σωστά, μπορούν να βάλουν με ψυχραιμία το δικό τους λιθαράκι στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Μπορούν δηλαδή να δείχνουν προσοχή στην προσωπική τους υγιεινή πλένοντας σωστά τα χέρια τους, και μαθαίνοντας να μην φτερνίζονται ούτε να βήχουν στις παλάμες τους. Και τηρούν αδιαμαρτύρητα, ή τουλάχιστον με λιγότερες αντιρρήσεις, τις οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι.

Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες της ειδικού για να μιλήσουμε στα παιδιά για την επιδημία:

-Μην αποφεύγετε το θέμα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν σίγουρα ακούσει για τον κορωνοϊό και άρα δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε. 

- Κάντε σωστή προετοιμασία. Μην ξεκινήσετε να μιλήσετε στα παιδιά χωρίς πρώτα να ενημερωθείτε καλά οι ίδιοι. 

-Μιλήστε τους ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους. Καλύψτε τις απορίες τους αναλογιζόμενοι πόσα μπορούν πραγματικά να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις τους.

- Να είστε μαζί τους ειλικρινείς και να μην ωραιοποιήσετε την κατάσταση ούτε όμως και να τρομάξετε τα παιδιά. 

-Ξεκινώντας τη συζήτηση, ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν τι γνωρίζουν για τον κορωνοϊό και πως αισθάνονται γι’ αυτό. 

- Μιλήστε τους επισταμένως για την πρόληψη. 

-Τελειώνοντας την συζήτηση καθησυχάστε τα. Πείτε τους ότι η νόσος δεν είναι επικίνδυνη για τους περισσότερους . Εξηγήστε τους ότι ακόμα κι αν τα ίδια ή κάποιος άλλος αρρωστήσουν, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και καλά. 

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα