ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύουμε τα παιδιά μας αλλά χωρίς να τα κακομαθαίνουμε

05 September 2022, 10:00

images

Η ανάγκη του γονέα να υποστηρίξει το παιδί του, να το δικαιολογήσει, να παραβλέψει τα ελαττώματά του, είναι έμφυτη και δεν περιορίζεται εύκολα. Ωστόσο, όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία να ξεκινήσει το σχολείο, πρέπει να κάνουμε στην άκρη τα συναισθήματα αυτά και να συνεργαζόμαστε με κατανόηση και ανεκτικότητα με τους δασκάλους και τους καθηγητές για να ωφελήσουμε πραγματικά το παιδί και να μην το κακομάθουμε.

Συμβουλεύει η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου:

Προσεγγίζετε με ευγένεια το δάσκαλο του παιδιού σας. Αφήνετε να σάς ενημερώσει εκείνος πρώτα για το μαθητή του. Εσείς σκεφτείτε από πριν τις ερωτήσεις που έχετε σκοπό να του θέσετε αλλά να δείχνετε εμπιστοσύνη σε αυτά που σας λέει και να έχετε ανοιχτό μυαλό σε προτάσεις και συμβουλές του.

Δείξτε του, επίσης, ότι αναγνωρίζετε την προσπάθειά του. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο σχολείο, συζητήστε με το δάσκαλο και μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά του.

Επίσης, μην παραπονείστε για την αυστηρή βαθμολογία ή την αντιμετώπισή του. Αν έχετε διαφορετική άποψη, συζητήστε μαζί του τα κριτήρια, με βάση τα οποία αξιολογεί το παιδί. Και μη φύγετε ποτέ χωρίς να του πείτε μία καλή κουβέντα, ας είναι κι ένα απλό «ευχαριστώ» για το χρόνο που σας διέθεσε.

Oι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη πείρα με τα παιδιά. Eπίσης, οι περισσότεροι διαθέτουν ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους μαθητές τους. Oι γονείς που δεν σέβονται το έργο του εκπαιδευτικού, είναι εύλογο ότι δεν θα βρουν στο πρόσωπο του δασκάλου έναν πρόθυμο συνεργάτη.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που κρίνετε ότι η συμπεριφορά του δασκάλου προς τους μαθητές ή το ενδιαφέρον για το λειτούργημά του δεν συνάδουν με το ρόλο του, ασφαλώς και θα πρέπει να αντιδράσετε. Αρχικά οφείλετε να το συζητήσετε μαζί του και, στη συνέχεια, να μιλήσετε με άλλους γονείς, προκειμένου να διαπιστώσετε αν συμμερίζονται τις απόψεις σας. Μη διστάσετε να το αναφέρετε στο διευθυντή του σχολείου ή στο σύλλογο γονέων και, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, τότε η μόνη λύση είναι να απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. 

Ωστόσο, τα παιδιά δεν θα πρέπει να γίνονται δέκτες της δυσφορίας σας για το δάσκαλό τους, επειδή αυτό δεν θα τα βοηθήσει. Ο ρόλος του δασκάλου, δεν θα πρέπει να απαξιώνεται στα μάτια τους εξαιτίας ενός ανεπαρκούς εκπροσώπου του.

Σχετικά Άρθρα