ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα άτομα με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας

25 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Παραπάνω από το 50% των ατόμων με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, μπορεί να έχουν παθήσεις ψυχικής υγείας που δεν διαγιγνώσκονται, επειδή δεν συζητούν αυτά τα συμπτώματα με τους γιατρούς τους. Για τη σχετική μελέτη, ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα ψυχικής υγείας για περίπου 1.800 ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (SARDs).

Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ).

Φλεγμονώδης αρθρίτιδα.

Αγγειίτιδα.

Σύνδρομο Sjögren.

Ρευματική πολυμαλγία (PMR).

Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού (UCTD).

Μυοσίτιδα.

Συστηματική σκλήρυνση (SSc).

Συνολικά, τα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς, υποδηλώνουν ότι το 55% από αυτούς είχαν κατάθλιψη και το 57% είχαν άγχος, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Rheumatology. Επιπλέον, 3 στους 4 από αυτούς είπαν επίσης ότι οι γιατροί τους τους ρωτούσαν για την ψυχική τους υγεία σπάνια, ή και καθόλου.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι ασθενείς αισθάνονται ότι οι γιατροί θέλουν να επικεντρωθούν μόνο σε ορατά σωματικά συμπτώματα, όχι σε ψυχιατρικές ανησυχίες, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Melanie Sloan, PhD, του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δεδομένα από 289 κλινικούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων ρευματολόγων, νευρολόγων, ψυχιάτρων, παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης και γιατρών άλλων ειδικοτήτων.

Οι περισσότεροι ασθενείς είπαν ότι οι γιατροί σπάνια ή ποτέ δεν ρωτούσαν για την ψυχική τους υγεία - αλλά μόνο το 4% των κλινικών γιατρών το παραδέχθηκε αυτό.

Και ενώ περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δήλωσαν ότι σπάνια ή ποτέ δεν συζητούν για τις ανησυχίες τους από μόνοι τους, οι γιατροί πίστευαν ότι αυτό ισχύει μόνο για περίπου το 10% των ασθενών.

«Τα ζητήματα ψυχικής υγείας παραβλέπονται πολύ συχνά και οι ειδικοί στις ρευματικές διαταραχές, μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να επικεντρωθούν κυρίως στην πιο γενική ιατρική κατάσταση και να παραλείψουν τα πολύ διαδεδομένα ζητήματα ψυχικής υγείας, τα οποία απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση που επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον ασθενή και στο συνδυασμό συμπτωμάτων που βιώνουν», λέει ο Michael Eriksen Benros, MD, PhD , καθηγητής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Κοπεγχάγης και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Επομένως, όταν οι ασθενείς έχουν ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λεπτομερέστεροι εξηγώντας στους γιατρούς τους πώς αισθάνονται, συμβουλεύει ο Benros. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να ρωτήσουν απευθείας τους γιατρούς πώς μπορούν να προσαρμόσουν το σχέδιο θεραπείας τους για να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα ψυχικής υγείας.


Σχετικά Άρθρα