ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

10 Οκτωβρίου 2019, 11:05

images

Στα τραγικά στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ερυθρός Σταυρός για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας κάπου στον κόσμο κάθε 40 δευτερόλεπτα από κατάθλιψη και άλλη βαριά ψυχική διαταραχή, είναι επικεντρωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια από ειδικούς ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία των πληγέντων ατόμων, συνήθως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Μερικά στοιχεία:

•Τα ποσοστά των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να διπλασιαστούν σε πληθυσμούς που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

•Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις, αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι ψυχικής υγείας ανά 100.000 άτομα.

•Κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει από αυτοκτονία - 800.000 άτομα ετησίως. Σχεδόν το 80% αυτών των ανθρώπων ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

•Το 80% των ατόμων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία.

Στις μέρες μας, με τις νέες εστίες πολέμου και προσφυγιάς σε γειτονικά κράτη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις συνέπειες της φτώχιας και των ανθρωπιστικών καταστροφών.

«Κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων η έγκαιρη ψυχοκοινωνική υποστήριξη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η έγκαιρη υποστήριξη της ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων που απευθύνονται σε παιδιά, αποτρέπει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις και συμβάλλει στην ψυχική ανθεκτικότητα, την καλύτερη σωματική υγεία και τη μακροζωία.

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου τονίζει την ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των συνεπειών των ανθρωπιστικών κρίσεων στην ψυχική υγεία και την ενίσχυση δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των κρίσιμων κενών που υπάρχουν στην παροχή ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών», αναφέρουν οι αρμόδιοι των κινημάτων αυτών.

ΠηγήΕρυθρός Σταυρός, ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα