ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση για γερό μυαλό στην τρίτη ηλικία

03 Μαΐου 2025, 09:00

images

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας σε συνέργεια με το ερευνητικό ινστιτούτο AdventHealth Research Institute (ΗΠΑ), που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μετρήσιμη συσχέτιση της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας με την ισχυρή αντίληψη και τη βελτιωμένη ικανότητα μνήμης. Η επιστημονική εργασία δημοσιεύθηκε στο Age and Ageing.

Αναλύοντας δεδομένα από 585 ηλικιωμένους ενήλικες, ηλικίας 65-80 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη IGNITE, εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στον ύπνο, στην καθιστική συμπεριφορά, την ελαφριά σωματική δραστηριότητα και τη μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια του 24ώρου και της γνωστικής απόδοσης. Η ερευνήτρια της UniSA, Δρ Maddison Mellow, πρεσβεύει ότι οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας δραστηριότητες παρουσιάζουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.

«Υπάρχουν τρεις αλληλοαποκλειόμενες συμπεριφορές του τρόπου ζωής μέσα στο 24ωρο – ο ύπνος, η καθιστική συμπεριφορά και η σωματική δραστηριότητα – και πώς αυτές αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της υγείας μας», αναφέρει η Δρ Mellow.

«Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι το να είμαστε πιο δραστήριοι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας- ή το να έχουμε έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς μας για να εκτελέσουμε σωματική δραστηριότητα την επόμενη ημέρα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι η βέλτιστη ισορροπία του χρόνου που αφιερώνουμε σε καθεμία από αυτές τις συμπεριφορές για να μεγιστοποιήσουμε τη γνωστική απόδοση».

Αυτά σημαίνουν ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας, την εκτελεστική λειτουργία (πόσο καλά σχεδιάζετε, συγκεντρώνεστε και κάνετε πολλαπλές εργασίες) και τη μνήμη εργασίας (την ικανότητά αποθήκευσης πληροφοριών για μικρά χρονικά διαστήματα) αλλά και τα υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, δηλαδή η άθληση που εκτελείται με μεγάλη ένταση και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, είναι η πιο ωφέλιμη για το μυαλό. Όμως τα πολύ χαμηλά επίπεδα του τύπου δραστηριότητας υψηλότερης έντασης σχετίζονταν με χειρότερες επιδόσεις σε αυτά τα τεστ.


Σχετικά Άρθρα