ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ου γαρ έρχεται μόνο του, αλλά σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο, έρχεται νωρίς...

27 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Ο λόγος για το γήρας, για την φυσική έκπτωση των λειτουργειών σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Αλλά ειδικά στην γνωστική ικανότητα, στην αντίληψη, στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αφομοίωσης γνώσεων, ο εγκέφαλος αρχίζει να γερνάει από τα 45 μας... σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν σε κοινή τους έρευνα, επιστήμονες από το Institut Polytechnique των Παρισίων, το Ludwig-Maximilians-Universitat στο Μόναχο και το Erasmus University του Ρότερνταμ.

Τα ευρήματα της μελέτης των Δρ Anthony Strittmatter, Δρ Uwe Sunde και Δρ Dainis Zegners δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν οι κινήσεις σκακιστών από 24.000 επαγγελματικούς αγώνες σκακιού για το διάστημα 1890-2014. Συνολικά, μελέτησαν τις κινήσεις 4.294 παικτών, 20 εκ των οποίων ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές, ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπάρξει αντίπαλοί τους. Στόχος ήταν να παρατηρηθεί το επίπεδο των δεξιοτήτων των παικτών επί πολλά έτη αλλά και ποια ήταν σε αυτές η επιρροή του χρόνου. Για να το επιτύχουν, σύγκριναν τις κινήσεις που κάθε παίκτη με τις βέλτιστες κινήσεις που προτάθηκαν από έναν υπολογιστή.

Διαπιστώθηκε ότι η απόδοση για τους περισσότερους παίκτες αυξήθηκε ραγδαία μέχρι την ηλικία των 20 ετών και για δεκαπέντε περίπου χρόνια η βελτίωση ακολούθησε με χαμηλότερο ρυθμό αλλά πάντως συνέχιζε ανοδικά μέχρι τα 35 έτη. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από τους παίκτες κατάφεραν να διατηρήσουν τις ύψιστες ικανότητές τους για περίπου δέκα χρόνια, δηλαδή μέχρι τα 45 τους. Αλλά τα 45 έτη αποτέλεσαν την έναρξη της εξασθένισης των δεξιοτήτων τους.

Επίσης διαπίστωσαν ότι η απόδοση των παικτών συνολικά έχει αυξηθεί τα τελευταία 125 χρόνια, ιδίως στους νέους. Υπήρξε μια σημαντική άνοδος στη δεκαετία του 1990, οπότε οι λάτρεις του σκακιού απέκτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια σκακιού, τα οποία τους έδιναν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν ισχυρότερους αντιπάλους. 


Σχετικά Άρθρα