ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νευρώνες καθορίζουν τις αντιδράσεις μας όταν τρομάζουμε

22 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Η αποστροφή του βλέμματος από πράγματα που μάς τρομάζουν οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα νευρώνων στην οπτική περιοχή του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στον εγκέφαλο της μύγας των φρούτων, αυτοί οι νευρώνες απελευθερώνουν μια χημική ουσία που ονομάζεται ταχυκινίνη, η οποία φαίνεται να ελέγχει την κίνηση της μύγας για να αποφύγει να αντιμετωπίσει μια πιθανή απειλή. Ο εγκέφαλος της μύγας μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη αναλογία για μεγαλύτερα θηλαστικά, επομένως αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις δικές μας ανθρώπινες αντιδράσεις σε τρομακτικές καταστάσεις και φοβίες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε PUFFS OF AIR για να προσομοιώσει μια φυσική απειλή και διαπίστωσε ότι η ταχύτητα των μυγών αυξήθηκε μετά από αυτό. Οι μύγες θα επέλεγαν επίσης μια διαδρομή χωρίς αέρα αν υπήρχε, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονταν τον αέρα ως απειλή (ή τουλάχιστον προτιμούσαν να τον αποφύγουν). Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μικρό μαύρο αντικείμενο, περίπου στο μέγεθος μιας αράχνης, 60 μοίρες δεξιά ή αριστερά της μύγας. Από μόνο του το αντικείμενο δεν προκάλεσε αλλαγή στη συμπεριφορά, αλλά όταν τοποθετήθηκε μετά από PUFFS OF AIR, οι μύγες απέφευγαν να κοιτάξουν το αντικείμενο και κινήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το αντικείμενο να είναι πλέον πίσω τους.

Για να κατανοήσει τον μοριακό μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά αποστροφής, η ομάδα στη συνέχεια χρησιμοποίησε μεταλλαγμένες μύγες στις οποίες άλλαξαν τη δραστηριότητα ορισμένων νευρώνων. Ενώ οι μεταλλαγμένες μύγες διατήρησαν τις οπτικές και κινητικές τους λειτουργίες και εξακολουθούσαν να αποφεύγουν τον αέρα, δεν ανταποκρίθηκαν με τον ίδιο τρομαγμένο ελιγμό για να αποφύγουν οπτικά το αντικείμενο.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το σύμπλεγμα νευρώνων που απελευθερώνει τη χημική ταχυκινίνη ήταν απαραίτητο για την ενεργοποίηση της οπτικής αποστροφής», είπε ο Masato Tsuji, Επίκουρος Καθηγητής από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκιο. «Οι νευρώνες συνήθως λειτουργούν απλώς αυξάνοντας τα επίπεδα δραστηριότητάς τους και αναφορές ταλαντούμενης δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα σπάνιες στις μύγες των φρούτων, επειδή μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η τεχνολογία για την ανίχνευση αυτού σε τόσο μικρή και γρήγορη κλίμακα».

Στη συνέχεια, η ομάδα θέλει να ανακαλύψει πώς αυτοί οι νευρώνες εναρμονίζονται με το ευρύτερο κύκλωμα του εγκεφάλου, ώστε να μπορέσουν τελικά να χαρτογραφήσουν πώς ο φόβος ελέγχει την όραση.



Σχετικά Άρθρα