ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Nευρικές ταλαντώσεις προκαλούν ενσυναίσθηση

20 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Δρ Hee-Sup Shin στο Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης (IBS) στο Daejeon της Νότιας Κορέας, ανακάλυψε τον υποκείμενο νευρικό μηχανισμό που μας επιτρέπει να νιώθουμε ενσυναίσθηση. Η μελέτη της ομάδας του σε ποντίκια άφησε να εννοηθεί ότι η ενσυναίσθηση προκαλείται από τις συγχρονισμένες νευρικές ταλαντώσεις στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, οι οποίες επιτρέπουν στα ζώα να αντιλαμβάνονται και να μοιράζονται το φόβο του άλλου.

Συγκεκριμένα, αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι συγχρονισμένοι εγκεφαλικοί ρυθμοί σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, είναι απαραίτητοι για την ενεργοποίηση της ενσυναίσθησης.  Ο συγχρονισμός μεταξύ του πρόσθιου περιφερικού φλοιού (ACC) και της βασεοπλευρικής περιοχής της αμυγδαλής (BLA) είναι μοναδικός στον ενσυναίσθητο φόβο μέσω της έμμεσης έκθεσης στα αρνητικά συναισθήματα τρίτων.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) στο ACC και στο BLA. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν ότι οι εγκεφαλικοί ρυθμοί με εύρος 5-7 Hz αυξήθηκαν επιλεκτικά στο ACC και στο BLA τη συγκεκριμένη στιγμή που τα ποντίκια έδειξαν ενσυναίσθηση. Από την άλλη πλευρά, τα ποντίκια που υπέστησαν ηλεκτροπληξία, παρουσίασαν αύξηση στο χαμηλότερο εύρος 3-5 Hz μόνο εντός του BLA αλλά όχι στο ACC.

Ο Δρ Shin, δηλώνει, "Οι σύγχρονες νευρικές ταλαντώσεις μέσα στα δίκτυα θα μπορούσαν να επιτρέψουν βελτιωμένες επικοινωνίες μεταξύ πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου για διάφορες γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Ωστόσο, η αιτιολογική τους σχέση, σπάνια αποδεικνύεται."

Για να ελέγξει την αιτιώδη σχέση μεταξύ των ρυθμών 5-7 Hz και της ενσυναίσθησης, η ομάδα πραγματοποίησε ένα πείραμα που ονομάζεται «χειρισμοί κλειστού βρόχου», το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση οπτογενετικής για την αναστολή συγκεκριμένων νευρικών λειτουργιών και την παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων χρησιμοποιώντας ΗΕΓ. Μέσω του πειράματος κλειστού βρόχου, μπορούσαν να διαταράξουν επιλεκτικά τους ρυθμούς 5-7 Hz στο κύκλωμα ACC-BLA, το οποίο με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα σημαντική εξασθένηση του παγώματος που προκαλείται από παρατηρητικό φόβο κατά τη διάρκεια των συνεδριών προετοιμασίας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι ρυθμοί 5-7 Hz στο κύκλωμα ACC-BLA εμπλέκονται αιτιολογικά σε συμπεριφορές ενσυναίσθησης.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ρυθμοί θήτα του ιππόκαμπου (4-12 Hz) μπορεί να συντονίσουν τις συγχρονισμένες δραστηριότητες μέσα στο κύκλωμα ACC-BLA. Έχει προταθεί ότι ο ρυθμός θήτα του ιππόκαμπου, παρέχει ένα ταλαντευτικό πλαίσιο που συγχρονίζει τις δραστηριότητες μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. Διαμόρφωσαν επιλεκτικά το κατώτερο εύρος του θήτα του ιππόκαμπου με οπτογενετικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του παρατηρητικού φόβου. Μετά τις αλλαγές στην ισχύ του θήτα του ιππόκαμπου, ο ρυθμός 5-7 Hz στα κυκλώματα ACC-BLA και οι ενσυναίσθητες αποκρίσεις, διαμορφώθηκαν αμφίδρομα.

Αυτή η μελέτη υποδεικνύει έντονα ότι οι εξαρτώμενες από τον ιππόκαμπο συγχρονισμένες ταλαντώσεις 5-7 Hz στο ACC-BLA, οδηγούν ειδικά σε ενσυναίσθητες αποκρίσεις σε ποντίκια.


Σχετικά Άρθρα