ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειώνουμε το άγχος περιορίζοντας επιβαρυντικούς παράγοντες στο σπίτι

07 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Έξι παράγοντες που προκαλούν άγχος χωρίς να το συνειδητοποιούμε, αναφέρονται ως βασικοί για την καθημερινότητά μας και συστήνεται να τους δίνουμε μεγαλύτερη σημασία... Έρευνες έδειξαν ότι η ακαταστασία, τα δωμάτια χωρίς χώρο να κινηθούμε, ο χαμηλός φωτισμός, τα παλιά, χαλασμένα αντικείμενα και συσκευές, είναι μερικά από αυτά που μάς αυξάνουν το άγχος και μάς χαλούν τη διάθεση όταν βρισκόμαστε εκεί που θα έπρεπε να ηρεμούμε: Στο σπίτι μας.

Η Δρ Cecille Ahrens διατηρεί το σπίτι της σε τάξη και πετάει πράγματα που είναι «χαλασμένα ή δεν με εξυπηρετούν πλέον ή δεν φέρνουν αξία στη ζωή μου». Η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει το άγχος γύρω από τον καθαρισμό ή τη συντήρηση ενός σπιτιού, σύμφωνα με τη Δρ Weena Cullins.

Σύμφωνα με την ίδια, τα δωμάτια με ελλιπή φωτισμό μάς δυσκολεύουν στην εκτέλεση κάποιων εργασιών, ενώ τα δωμάτια με έντονο τεχνητό φωτισμό, μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο και τη χαλάρωση. Γι’ αυτό, στο σπίτι της, η Δρ Ahrens χρησιμοποιεί ουδέτερους τόνους και ηλιακό φως για να διατηρήσει την ηρεμία, ενώ φροντίζει να ανοίγει παράθυρα και πόρτες για καθαρό αέρα όποτε το επιτρέπει ο καιρός.

Ομοίως, η διαρρύθμιση ενός σπιτιού αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαχείριση του άγχους. «Οι πιο στενοί χώροι, που δεν έχουν παράθυρα, θα μπορούσαν να εντείνουν την πρόκληση μιας κρίσης πανικού» εξηγεί η Δρ Ahrens. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, μπορεί να βιώνουν ηπιότερες φυσιολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος, αίσθημα υπερφόρτωσης και δυσκολία συγκέντρωσης. Αν ζείτε σε χώρο χωρίς επαρκές φυσικό φως, η Δρ Sank προτείνει να βγείτε έξω για να τονώσετε τη διάθεσή σας.

Ενώ «για όσους εργάζονται από το σπίτι, είναι δύσκολο να διαχωρίσουν τον προσωπικό τους χώρο από τον επαγγελματικό» δήλωσε η Δρ Sank. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υπάρξει ένας διαχωρισμός περιβάλλοντος εργασίας και χαλάρωσης: «Ακόμα και η αλλαγή του τραπεζιού στο οποίο κάθεστε για να εργαστείτε, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη χαλάρωση» προσθέτει.

«Όταν περιτριγυριζόμαστε από πράγματα που δεν αισθανόμαστε φιλόξενα ή ανακουφιστικά, προκαλούν κάποιου είδους αντίδραση στο στρες, με αποτέλεσμα να περνάμε λιγότερο χρόνο στους χώρους που υπάρχουν», σημειώνει η Δρ Ahrens. Την ίδια ώρα, από τον ήχο της τηλεόρασης ως τη δυνατή ομιλία του γείτονά μας, ο θόρυβος είναι σοβαρός στρεσογόνος παράγοντας, σύμφωνα με την Δρ Ahrens, ενώ εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Η Δρ Loewen προτείνει να κλείνετε την τηλεόραση όταν δεν παρακολουθείτε και να δίνετε προσοχή στο πώς σας κάνει να αισθάνεστε ο θόρυβος της τηλεόρασης, ειδικά όταν παρακολουθείτε ειδήσεις. Εάν σας αγχώνει, προτιμήστε χαλαρωτική μουσική.

Σχετικά Άρθρα