ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kαλές οικογενειακές σχέσεις για πετυχημένα παιδιά

26 Μαΐου 2022, 16:00

images

Τα παιδιά με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχουν στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί μειώνουν τις πιθανότητες τα παιδιά να αποκτήσουν κακές συνήθειες, όπως επικίνδυνες συμπεριφορές και κατάχρηση ναρκωτικών, "αλλά αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι μπορεί να υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα (εκτός από τη μείωση των κινδύνων)", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Robert Whitaker, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Bassett στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

«Αυτό που ήταν διαφορετικό σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι έδειξε ότι η καλή οικογενειακή σύνδεση έχει άμεση σχέση με την ευημερία και όχι απλώς με την επιβίωση ή την αποφυγή άσχημης έκβασης», είπε ο Whitaker.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 37.000 παιδιά σε 26 χώρες και βρήκαν ότι οι έφηβοι που ανέφεραν ότι είχαν έναν υπέροχο δεσμό με την οικογένειά τους, δήλωσαν επίσης ότι είχαν επιτύχει στη ζωή τους.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 11 έως 13 ετών που ερωτήθηκαν μεταξύ 2016 και 2019, ενώ τα δεδομένα από όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Έρευνα για την Ευημερία των Παιδιών.

Η οικογενειακή σύνδεση προσδιορίστηκε με μια μέση βαθμολογία πέντε κατηγοριών: Φροντίδα, υποστήριξη, ασφάλεια, σεβασμός και συμμετοχή. Για κάθε θέμα, οι συμμετέχοντες έλαβαν μια δήλωση και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο συμφωνούν με αυτήν, βαθμολογώντας από 0 (δεν συμφωνώ) έως 4 (συμφωνώ απόλυτα). Για παράδειγμα, για τη μέτρηση της φροντίδας, τα παιδιά ρωτήθηκαν πόσο συμφωνούν με τη δήλωση «αισθάνομαι ασφαλής στο σπίτι μου».

"Η ουσία της οικογενειακής σύνδεσης είναι τα παιδιά να αισθάνονται ότι γίνονται αποδεκτά στο σπίτι, γεγονός που τους επιτρέπει να μάθουν ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, καθώς ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους", ανέφερε ο Whitaker.

Η επιτυχία καθορίστηκε από μια μέση βαθμολογία έξι κατηγοριών: Αυτοαποδοχή, σκοπός στη ζωή, θετικές σχέσεις με τους άλλους, προσωπική ανάπτυξη, περιβαλλοντική κυριαρχία και αυτονομία. Η δομή της έρευνας ήταν η ίδια με αυτή για τις οικογενειακές σχέσεις, με τη διαφορά ότι το σύστημα κατάταξης κυμαινόταν από 0 έως 10.

Τα παιδιά με το μεγαλύτερο επίπεδο οικογενειακής σύνδεσης είχαν πάνω από 49% περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν σε σύγκριση με εκείνα με το χαμηλότερο επίπεδο οικογενειακής σύνδεσης, σύμφωνα με τη μελέτη. Σημαντικό ρόλο στις απαντήσεις διαδραμάτισαν παράγοντες όπως η ανησυχία για τα οικονομικά ή το εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή όχι.

Στο μέλλον, ο Whitaker είπε ότι θέλει να ερευνήσει τον αντίκτυπο που έχουν τα μέλη του ευρύτερου περιβάλλοντος στα παιδιά, όπως οι δάσκαλοι. «Υποψιαζόμαστε ότι η αίσθηση σύνδεσης με ενήλικες, που δεν είναι γονείς, πιθανώς αυξάνει την πιθανότητα να επιτύχει ο έφηβος», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα