ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ γίνεται με μαγνητική τομογραφία

18 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Η άνοια είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η πιο κοινή μορφή, που επηρεάζει έως 70% από αυτούς με διάγνωση άνοιας, είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τη νόσο μπορεί να μην είναι ακριβείς, να είναι περιορισμένες ή μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η ασθένεια θα προχωρήσει χωρίς θεραπεία. Τώρα, μια ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου έχει αναπτύξει ένα σύστημα που βασίζεται σε μαγνητική τομογραφία για τη γρήγορη και ακριβή διάγνωση της νόσου. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Communications Medicine, αναφέρεται ότι η μέθοδος θα μπορούσε να ανιχνεύσει τόσο την πρώιμη όσο και την πιο προχωρημένη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε αυτούς που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των καρκινικών όγκων. Έχοντας χωρίσει τον εγκέφαλο σε 115 περιοχές, διέθεσαν 660 χαρακτηριστικά, όπως σχήμα, μέγεθος και υφή, σε κάθε περιοχή. Εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο να προβλέπει τη νόσο εντοπίζοντας αλλαγές σε αυτά τα χαρακτηριστικά από μια απλή, τυπική σάρωση μαγνητικής τομογραφίας.

Δοκίμασαν τη μέθοδό τους σε σαρώσεις εγκεφάλου από περισσότερους από 400 ασθενείς στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Νευροαπεικόνισης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτοί οι ασθενείς βρίσκονταν είτε σε πρώιμο είτε σε τελευταίο στάδιο και συγκρίθηκαν με υγιείς ανθρώπους και ασθενείς με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Στη συνέχεια, δοκίμασαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από 80 ασθενείς που υποβάλλονταν σε διαγνωστικές εξετάσεις για Αλτσχάιμερ στο Imperial College Healthcare NHS Trust.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα μηχανικής μάθησης που βασίζεται σε μαγνητική τομογραφία προέβλεψε με ακρίβεια τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο 98% των περιπτώσεων στην αρχική τους μελέτη. Θα μπορούσε επίσης να διακρίνει μεταξύ πρώιμου και όψιμου σταδίου Αλτσχάιμερ στο 79% των περιπτώσεων.

Όταν δοκιμάστηκε σε ένα εξωτερικό σύνολο δεδομένων, ο αλγόριθμος εξακολουθούσε να ανιχνεύει το 86% των περιπτώσεων, ποσοστό υψηλότερο από τις προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες.

Ο Δρ Anton Porsteinsson, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Φροντίδας, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (AD-CARE) στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, χαιρέτισε τα αποτελέσματα αυτά αναφέροντας:

«Η μέθοδός τους φαίνεται να είναι εξαιρετικά βοηθητική στην πρόγνωση σε αυτόν τον πληθυσμό και προσθέτει στον αριθμό των τεχνικών απεικόνισης και των υγρών βιοδεικτών που κάνουν τη διάγνωση της άνοιας περισσότερη ακρίβεια».

Ο αλγόριθμος έδειξε επίσης υψηλότερη ακρίβεια από τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος - μέτρηση ατροφίας ιππόκαμπου και βήτα-αμυλοειδούς εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF) - τα οποία δείχνουν ακρίβεια 26% και 62%, αντίστοιχα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η μέθοδος σάρωσης και αλγορίθμου θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στις επεμβατικές μετρήσεις του CSF.



Σχετικά Άρθρα