ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η "θετική" ανατροφή των παιδιών βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία τους

19 Φεβρουαρίου 2023, 08:00

images

Η "θετική" ανατροφή των παιδιών, όπως και η θετική ψυχολογία, δίνει έμφαση στα δυνατά σημεία των παιδιών και των γονέων, παρά στα τρωτά σημεία και τις αποτυχίες τους. Όπως μεταδίδει το Psychology Today, βασιζόμενοι στις αρχές της θετικής ψυχολογίας, οι υποστηρικτές της "θετικής" ανατροφής των παιδιών, ενθαρρύνουν τους γονείς να χτίσουν ισχυρές σχέσεις με τα παιδιά τους, να τα ακούν με ενσυναίσθηση και να είναι ευαίσθητοι, ένθερμοι και δεκτικοί καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Η θεωρία αυτή αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες των παιδιών και των γονιών, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και ποικίλλουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, την κουλτούρα και τις νευρολογικές διαφορές.

Η θετική ανατροφή των παιδιών δεν είναι η ίδια με την laisser-faire γονική μέριμνα, στην οποία οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες αλλά περιλαμβάνει καθορισμό ορίων και κατάλληλες, εύλογες συνέπειες. Υποστηρίζει επίσης ότι οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις δικές τους ανάγκες, να δημιουργήσουν ρεαλιστικές προσδοκίες, να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά που θέλουν να δουν στα παιδιά τους και να βασίζουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους στην αγάπη.

Στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας, μάλιστα, οι Heather Prime, Krysta Andrews, Alexandra Markwell, Andrea Gonzalez, Magdalena Janus, Andrea Tricco, Teresa Bennett και Leslie Atkinson αποφάσισαν να διεξάγουν μία μελέτη με τίτλο ''Θετική γονική μέριμνα και πρώιμη παιδική ηλικία: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών''.

Όπως γράφουν η Heather Prime και οι συνεργάτες της στην πρόσφατη σημαντική ανασκόπηση της έρευνας για τη θετική ανατροφή των παιδιών, ''η πρώιμη γνώση είναι ένας σημαντικός δείκτης για την ετοιμότητα κατά την είσοδο στο σχολείο, σχετικά σταθερή σε όλη την ανάπτυξη και προγνωστική για πολλά αποτελέσματα ενηλίκων σε κρίσιμους τομείς της εκπαίδευσης , του επαγγέλματος, της υγείας και της ευημερίας".

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι θετικές παρεμβάσεις γονέων ήταν αποτελεσματικές στην ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων και της γλώσσας». Ίσως παραδόξως, η θετική ανατροφή των παιδιών όχι μόνο οδηγεί σε ένα πιο χαρούμενο περιβάλλον στο σπίτι, αλλά βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τις δεξιότητες γραμματισμού των παιδιών, δίνοντας έτσι στους γονείς περισσότερους καλούς λόγους να προχωρήσουν προς αυτήν από τις παραδοσιακές μεθόδους ανατροφής.



Σχετικά Άρθρα