Η μουσική χαλαρώνει, ηρεμεί και μειώνει την ψυχολογική ένταση
14 Μαΐου 2025, 09:00

Σίγουρα έχετε ακούσει τον κανόνα: Όχι τηλεόραση πριν από τον ύπνο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το να ακούν κάτι – ηχητικά βιβλία, μουσική, podcast ή τηλεοπτικές εκπομπές – τούς βοηθά να κοιμηθούν αντί να τους αναστατώνει. Τ ισχύει λοιπόν από τα δύο;
Μελέτη του 2018 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με διαταραχές ύπνου χρησιμοποιούν τη μουσική ως βοήθημα ύπνου. Δεν είναι ιδανικό να κοιτάμε οθόνες ή να παρακολουθούμε μια εκπομπή πριν τον ύπνο, αλλά τι γίνεται αν δεν κοιτάμε, απλώς ακούμε;
Το κλειδί για να ακούτε ηχητικά βιβλία, podcast, μουσική ή τηλεόραση για να κοιμηθείτε είναι να βεβαιωθείτε ότι σας βοηθούν να χαλαρώσετε αντί να σας ξυπνούν, δήλωσε η Δρ. Shalini Paruthi, ιατρός ύπνου στο Νοσοκομείο Βετεράνων John J. Cochran στο Σεντ Λούις και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις. «Εάν το να ακούτε κάτι σας κρατάει αφοσιωμένο ή ξύπνιο και ως εκ τούτου μειώνει τον χρόνο ύπνου, αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία. Συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται τακτικά τουλάχιστον 7 ώρες για βέλτιστη απόδοση».
Από την άλλη πλευρά, ένα προβλέψιμο είδος θορύβου μπορεί να βοηθήσει να πει στον οργανισμό σας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσει, προσέθεσε η Rachel Salas. «Αν διαπιστώσετε ότι αυτό είναι μέρος της ρουτίνας σας πριν τον ύπνο και είναι κάπως παρήγορο και χαλαρωτικό... αυτό είναι υπέροχο», είπε.
«Προσπαθήστε να επιλέξετε περιεχόμενο που θα σας επιτρέψει να μεταβείτε σε κατάσταση ύπνου», επεσήμανε η Δρ. Lindsay Browning, ψυχολόγος και ειδικός ύπνου στο Μπέρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Επιλέξτε κάτι που δεν είναι πολύ ελκυστικό, ώστε ο εγκέφαλός σας να μην έχει κίνητρο να μείνει ξύπνιος και να καταπολεμήσει τη νύστα για να του δώσει προσοχή».
Μερικές φορές, το να ακούτε κάτι για να κοιμηθείτε δεν είναι απλώς ένα ωραίο μέρος της ρουτίνας πριν τον ύπνο – είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσετε τις σκέψεις που τρέχουν το βράδυ. Μερικά προληπτικά βήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν, είπε η Browning.
«Αν διαπιστώσετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι πολύ ενεργός καθώς προσπαθείτε να κοιμηθείτε, κάτι που σας κρατά ξύπνιους, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις πολυάσχολες σκέψεις και ανησυχίες νωρίτερα μέσα στην ημέρα», είπε.
«Είναι πολύ καλύτερη ιδέα να προσπαθήσετε να μάθετε τρόπους για να ηρεμείτε το μυαλό τη νύχτα, οι οποίοι δεν απαιτούν να καλύψετε αυτές τις ανεπιθύμητες σκέψεις με έναν εξωτερικό ήχο».
Αν χρησιμοποιείτε την ακρόαση κάτι για να βοηθήσετε με την αϋπνία και αυτό δεν φαίνεται να βοηθάει μετά από μια περίοδο 2 έως 4 εβδομάδων, ίσως είναι καιρός να δείτε έναν ιατρό ύπνου ώστε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος, είπε η Paruthi.
«Υπάρχουν αρκετές αποδεδειγμένες θεραπείες που λειτουργούν για τη θεραπεία της αϋπνίας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία ή, όταν είναι απαραίτητο, μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα».
Tags: μουσική, μουσική και ψυχολογία