ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακή απόδοση στην εργασία συνδέεται με τον ανεπαρκή ύπνο

23 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Μία νέα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της εργασιακής απόδοσης και των συνηθειών του τρόπου ζωής μεταξύ υπαλλήλων από την Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος, ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας που επηρεάζει την εργασιακή απόδοση σε άνδρες και γυναίκες, ακολουθούμενος από την έλλειψη τακτικής άσκησης και την κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να επιδεικνύουν συνήθειες τρόπου ζωής που επηρέαζαν την εργασιακή απόδοση από τις γυναίκες.

Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, η μείωση της παραγωγικότητας έχει γίνει μείζον κοινωνικό ζήτημα, καθώς ο πληθυσμός που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία  μειώνεται λόγω του χαμηλότερου ποσοστού γεννήσεων και της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες εστιάζουν σε πρωτοβουλίες «διαχείρισης υγείας και παραγωγικότητας» για τη διατήρηση της υγείας των εργαζομένων και τη βελτίωση της εργασιακής τους απόδοσης.

Ωστόσο, οι συνήθειες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την κακή εργασιακή απόδοση των Ιαπώνων υπαλλήλων και τον τρόπο με τον οποίο διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Διεξήχθη μια ανάλυση στην οποία αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 12.526 εταιρικούς υπαλλήλους (ηλικίας 21-69 ετών) για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ 11 συνηθειών τρόπου ζωής (που σχετίζονται με το κάπνισμα, την άσκηση, τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ και τον ύπνο) και την εργασιακή απόδοση, κατά φύλο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος σχετιζόταν πιο έντονα με την κακή εργασιακή απόδοση και για τα 2 φύλα.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η αργή ταχύτητα βάδισης, το κάπνισμα και η παράλειψη πρωινού, σχετίζονται με χαμηλότερη απόδοση εργασίας στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες, συνήθειες όπως η κατανάλωση φαγητού με γρήγορους ρυθμούς επηρεάζουν τις αποδόσεις.

Τέλος, η μελέτη υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση για την υγεία και οι παρεμβάσεις στο χώρο εργασίας που επικεντρώνονται στη βελτίωση του ύπνου, στις συνήθειες άσκησης και στον χρόνο του δείπνου, είναι ζωτικής σημασίας.

Σχετικά Άρθρα