ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιστορία της υπνοθεραπείας: Σε ποιους μπορεί να φανεί χρήσιμη

13 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Η Ginger Gibson, επαγγελματίας υγείας και υπνοθεραπεύτρια από το National Guild of Hypnotists, περιγράφει την πρακτική ως συνδυασμό ύπνωσης, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά ως κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και παραδοσιακής θεραπείας ομιλίας.

Όπως μεταδίδει το Allure, το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που κάνει την υπνοθεραπεία διαφορετική από άλλες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός. «Τόσο η υπνοθεραπεία, όσο και ο διαλογισμός στοχεύουν στο να κάνουν το μυαλό να εστιάσει, αλλά ο διαλογισμός δεν περιλαμβάνει το να έχεις έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή να καθοδηγεί τον ασθενή», λέει η Mary Cahilly, θεραπεύτρια ψυχικής υγείας και ευεξίας στο Canyon Ranch. "Η υπνοθεραπεία έχει ρυθμιστεί με πολύ συγκεκριμένο και δομημένο τρόπο και χρησιμοποιεί τη μεταφορά και το συμβολισμό για να μιλήσει στο υποσυνείδητο, το οποίο είναι πιο δεκτικό όταν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης."

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της υπνοθεραπείας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρακτική χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα ως μια μορφή μαγείας και ιατρικής. Αιώνες αργότερα, στη δεκαετία του 1880, γιατροί συμπεριλαμβανομένου του Sigmund Freud άρχισαν να ενδιαφέρονται για την ύπνωση ως θεραπευτική τεχνική. Επιπλέον, το 1958, η  Αμερικανική Ιατρική Ένωση αναγνώρισε επίσημα την υπνοθεραπεία, όταν γίνεται κατάλληλα από εκπαιδευμένο ιατρό, ως νόμιμη ιατρική θεραπεία.

Σήμερα, " υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση της υπνοθεραπείας στη θεραπεία του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης, του σωματικού πόνου, ακόμη και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης".

Όμως, παρά τα ιστορικά και μελετημένα οφέλη της, η ύπνωση έγινε περισσότερο γνωστή ως ''κόλπο'' παρά ως θεραπευτική πρακτική. «Όταν οι άνθρωποι ακούν για την ύπνωση, πολλοί σκέφτονται τη σκηνική ύπνωση, η οποία γίνεται μπροστά σε ένα πλήθος για ψυχαγωγία», λέει ο Ginger Gibson,  πιστοποιημένος υπνοθεραπευτής  του National Guild of Hypnotists και ιδρυτής της Hypnotic Connection. Αλλά στην πραγματικότητα, "η υπνοθεραπεία δεν είναι έλεγχος του νου. Δεν είσαι αναίσθητος, δεν κοιμάσαι — έχεις πάντα τον έλεγχο".

Τέλος, κάποιος που υπνωτίζεται εξακολουθεί στην πραγματικότητα να βρίσκεται στο περιβάλλον του, προσθέτει η Cahilly. Και το πιο σημαντικό, «δεν είναι επίσης δυνατό να υπνωτιστεί κανείς παρά τη θέλησή του».


Σχετικά Άρθρα