ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γονεϊκή αποξένωση συνδέεται με την κακοποίηση

27 September 2021, 16:00

images

Σε έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Colorado State University, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές που οδηγούν σε αποξένωση ενός γονέα από τα παιδιά του, έχουν παρόμοια ψυχολογικά χαρακτηριστικά με κακοποιητικές συμπεριφορές στην οικογένεια.

Οι κακοποιητικές σχέσεις γενικά στην οικογένεια συνδέονται πολλές φορές με ανισορροπία δυνάμεων -με τον έναν εκ των δύο να εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά από τον άλλο-. Αλλά τι γίνεται με τα παντρεμένα ζευγάρια που χρησιμοποιούν κάποιες φορές τα παιδιά ως "όπλα" άσκησης ελέγχου; 

Αμερικανοί ειδικοί ψυχικής υγείας ονομάζουν την κατάσταση αυτή "parental alienating behaviors", στα ελληνικά, συμπεριφορά αποξένωσης του γονέα. Η κοινωνική ψυχολόγος από το Colorado State University Δρ Jennifer Harman έχει αφιερώσει τον εργασιακό της βίο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις συμπεριφορές αυτές.

Η τακτική του ενός γονέα να κάνει ό,τι μπορεί για να στρέψει τα παιδιά κατά του άλλου γονέα με ψέματα και επίρριψη ευθυνών για όλα τα δεινά στην οικογένεια, είναι ένα είδος κακοποίησης του παιδιού, σημειώνει η ειδικός. Η Δρ Harman και οι συνεργάτες της ξεχωρίζουν απλά την άδικη κατηγορία του γονέα, από τη δίκαιη όταν αυτός ή αυτή είναι αδιαμφισβήτητα κακοποιητικός/ή. Κατά τα άλλα όμως, η νέα τους μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Personal Relationships, δίνει μεγάλη σημασία στις συμπεριφορές αυτές καθώς πιστεύουν ότι καθορίζουν τις σχέσεις και τη ζωή των παιδιών.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά πραγματοποίησαν λεπτομερείς συνεντεύξεις σε 50 μπαμπάδες και 29 μαμάδες που τα τελευταία χρόνια είχαν αποξενωθεί από τα παιδιά τους εξαιτίας του άλλου γονέα. Όπως διαπίστωσαν, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν σε δυσμενή οικονομική και κοινωνική θέση, με τον άλλο γονέα να έχει αναδείξει την αδυναμία τους αυτή, σε ακαταλληλότητα να είναι καλός γονέας. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό είχε μεταφερθεί ως άποψη και στις δικαστικές αίθουσες, όπου ο γονέας με οικονομική άνεση είχε καταφέρει να επιβάλλει τα επιχειρήματά του περί δικής του καταλληλότητας.

Οι ειδικοί όμως έχουν την πεποίθηση ότι η συμπεριφορά αυτή προς τα παιδιά είναι κακοποιητική και οι δικαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά γεγονότα, και όχι όσα παρουσιάζουν ως αληθινά οι "ισχυροί" γονείς.

Σχετικά Άρθρα