ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενασχόληση αποκλειστικά με την εργασία συνδέεται με το αίσθημα της δυστυχίας

18 September 2023, 10:00

images

Μελέτη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής τον Δρ Paul Hanel από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έδιναν προτεραιότητα στα εργασιακά τους επιτεύγματα έναντι της ευχαρίστησης από φιλικές και ερωτικές σχέσεις, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι.

Όσοι στόχευαν στην ελευθερία της προσωπικής ζωής, δήλωσαν ότι παρατήρησαν 13% αύξηση στην προσωπική τους ευεξία, σημειώνοντας καλύτερη ποιότητα ύπνου και γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που προσπάθησαν να χαλαρώσουν και να αφιερώσουν χρόνο στα χόμπι τους, κατέγραψαν αύξηση της ευεξίας τους κατά 8% και πτώση κατά 10% στο στρες και το άγχος.

Ο Δρ Hanel εργάστηκε με συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality.

Ο ίδιος είπε: «Δεν υπάρχει κανένα όφελος στην ευημερία μας, όταν δίνουμε προτεραιότητα στα επιτεύγματα έναντι της διασκέδασης και της αυτονομίας. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πραγματικά οφέλη από το να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή και να αφιερώνουμε χρόνο για να επικεντρωθούμε στο να απολαμβάνουμε τον εαυτό μας και να ακολουθούμε τους προσωπικούς στόχους.

«Κάνοντάς το αυτό, οι άνθρωποι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι πιο επιτυχημένοι καθώς θα είναι πιο χαλαροί, πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι».

Η μελέτη, με τίτλο Value Fulfillment and Well-being: Clarifying Directions With Time, εξέτασε περισσότερα από 180 άτομα στην Ινδία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Greg Maio, Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε: «Αυτό το πολυεθνικό έργο ήταν μια συναρπαστική διερεύνηση των ερωτημάτων σχετικά με το πώς οι αξίες επηρεάζουν την ευημερία στην καθημερινή ζωή.

«Οι άνθρωποι συχνά περνούν τις περισσότερες μέρες τους δουλεύοντας σκληρά για το καθημερινό τους εισόδημα, τις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους. Σε αυτό το σκηνικό, όπου οι αξίες που προσανατολίζονται στα επιτεύγματα απαιτεί μεγάλο μέρος του χρόνου μας, διαπιστώσαμε ότι βοηθάει να εκτιμούμε την ελευθερία και άλλες αξίες, αρκεί να τα ισορροπούμε.

Στο μέλλον, θα είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς αυτό το μοτίβο αλληλεπιδρά με σχετικά χαρακτηριστικά, όπως η ευσυνειδησία, και περιστασιακά πλαίσια, όπως ο τύπος της απασχόλησης».

Υπάρχει η ελπίδα ότι η έρευνα θα επηρεάσει τώρα την προσοχή που δίνεται στην ψυχική υγεία. Ο Δρ Hanel κατέληξε: «Η έρευνά μας δείχνει περαιτέρω ότι μπορεί να είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην αύξηση της ευτυχίας παρά στη μείωση του άγχους και του στρες, κάτι που είναι φυσικά επίσης σημαντικό, απλώς όχι τόσο πολύ».

Σχετικά Άρθρα