Γονείς: Η προσπάθεια να γίνουν τέλειοι, βλάπτει αντί να οφελεί
16 Μαΐου 2024, 09:00
Οι γονείς που προσπαθούν να είναι «τέλειοι» δεν θα επιτύχουν ποτέ αυτόν τον στόχο, και μάλιστα μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την οικογένειά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν οι γονείς, ώστε να επιτύχουν την τελειότητα, είναι τόσο σοβαροί που οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει τώρα μια κλίμακα για να βοηθήσουν τους γονείς να αξιολογήσουν την εξουθένωσή τους και, εάν είναι απαραίτητο, να την αντιμετωπίσουν.
Η πρώτη στο είδος της κλίμακα εξουθένωσης γονέων, είναι μια έρευνα 10 σημείων που βοηθά τους γονείς να μετρήσουν το άγχος και την κούρασή τους σε πραγματικό χρόνο, λένε οι ερευνητές. «Αν ενδεχομένως θέτετε ως προτεραιότητα το να φροντίζετε το σπίτι σας να είναι πεντακάθαρο όλη την ώρα, αλλά μετά νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο να πηγαίνετε βόλτα κάθε βράδυ με τα παιδιά σας, ίσως πρέπει να αναδιοργανωθείτε ή να βρείτε έναν τρόπο να συμβαίνουν και τα δύο », δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kate Gawlik, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Νοσηλευτικό Κολλέγιο του Οχάιο.
Περίπου το 57% των γονέων που συμμετείχαν στη νέα έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν εξαντληθεί.
Η εξουθένωση μπορεί να επέλθει όταν ένας γονέας θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό του, ως μέρος μιας «κουλτούρας επιτευγμάτων» που έχει εν μέρει υποκινηθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μπορείτε να κοιτάξετε τους ανθρώπους στο Instagram ή μπορείτε ακόμη και να δείτε τους ανθρώπους να περπατούν και πάντα σκέφτομαι: «Πώς το κάνουν αυτό; Πώς φαίνονται να τα έχουν πάντα όλα στην εντέλεια ενώ εγώ δεν τα έχω;»», είπε η Gawlik και συνέχισε: «Έχουμε υψηλές προσδοκίες από τους εαυτούς μας ως γονείς, κι έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψυχική υγεία ενός γονέα, επηρεάζει έντονα την ψυχική υγεία των παιδιών.
Η νέα κλίμακα εξουθένωσης συνοδεύεται από νέες οδηγίες για στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους γονείς να δημιουργήσουν βαθύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους, κατά τους ερευνητές.
Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:
· Αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων με θετικές.
· Λογικές προσδοκίες, τόσο για τους γονείς, όσο και για το παιδί.
· Αναστοχασμός και δράση βάσει προτεραιοτήτων.
«Οι γονείς κάνουν εξαιρετική δουλειά φροντίζοντας τα παιδιά τους και όλους τους άλλους, αλλά συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού τους», είπε. «Αν τα παιδιά δουν τους γονείς τους να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους, το πιθανότερο είναι ότι θα μεγαλώσουν και με αυτή την αξία. Έχει ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα στα παιδιά και σε ολόκληρη την οικογένεια».
«Όπως μου είπε ένας γονιός», κατέληξε η Gawlik, «θα προτιμούσα να έχω ένα χαρούμενο παιδί παρά ένα τέλειο παιδί».
Tags: Γονείς και παιδιά