ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαγγέλματα που είναι «διεργετικά της γνωστικής λειτουργίας» προστατεύουν από άνοια

07 Μαΐου 2024, 10:00

images

Άτομα με ιστορικό άσκησης γνωστικά διεγερτικών επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια των 30, 40, 50 και 60 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI) και άνοιας μετά την ηλικία των 70 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health, το Columbia Aging Center και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της γνωστικής διέγερσης κατά τη μέση ηλικία για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ερευνά πλήρως αυτή τη συσχέτιση με αντικειμενικές και όχι υποκειμενικές αξιολογήσεις. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Neurology.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από το Νορβηγικό Διοικητικό Μητρώο και τα συνδύασαν με επαγγελματικά χαρακτηριστικά περισσότερων από 300 θέσεων εργασίας από τη βάση δεδομένων του Δικτύου Επαγγελματικής Πληροφορίας (O*NET) του Υπουργείου Εργασίας, Απασχόλησης και Εκπαίδευσης των ΗΠΑ. Ο δείκτης έντασης εργασιών ρουτίνας (RTI), υπολογίστηκε ως μέτρο των επαγγελματικών γνωστικών απαιτήσεων. Ένας χαμηλότερος δείκτης RTI υποδηλώνει πιο απαιτητικά γνωστικά επαγγέλματα.

Η ομάδα εντόπισε 4 ομάδες διακριτών επαγγελματικών γνωστικών απαιτήσεων στα επαγγέλματα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των 30, 40, 50 και 60 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου άνοιας, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, η γενική υγεία και οι συνήθειες του τρόπου ζωής από αξιολογήσεις που έγιναν το 1984-86 και το 1995-97.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, η ομάδα με χαμηλές επαγγελματικές γνωστικές απαιτήσεις (η ομάδα υψηλού RTI), είχε 37% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την ομάδα με υψηλές επαγγελματικές γνωστικές απαιτήσεις.

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των ψυχικά απαιτητικών εργασιών για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στη μετέπειτα ζωή", αναφέρει ο Vegard Skirbekk, Ph.D., καθηγητής Επιδημιολογίας στο Columbia Mailman School of Public Health και στο Columbia Aging Center που ξεκίνησε το έργο. Σύμφωνα με την πρώτη συγγραφέα, Trine Holt Edwin, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, "αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της εκπαίδευσης και της τόνωσης της επαγγελματικής ζωής για τη γνωστική υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία".

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη εντοπίζει συσχετίσεις και όχι άμεση αιτία. Τέλος, η μελέτη δεν έκανε διάκριση μεταξύ διαφορετικών γνωστικών απαιτήσεων εντός της ίδιας επαγγελματικής κατηγορίας, ούτε εξέτασε την εξέλιξη εντός του εργασιακού χώρου με την πάροδο των ετών.

Σχετικά Άρθρα