ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένεση κεταμίνης μειώνει τις πιθανότητες επιλόχειου κατάθλιψης σε νέες μητέρες

16 Απριλίου 2024, 09:00

images

Η κατάθλιψη μεταξύ των εγκύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αμέσως μετά τον τοκετό, είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, συνεχίζουν να διερευνούν νέους τρόπους θεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις νέες μητέρες. Νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο The BMJ, έδειξε ότι μια ένεση χαμηλής δόσης εσκεταμίνης που χορηγείται αμέσως μετά τον τοκετό, μειώνει τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια σε νέες μητέρες που εμφάνισαν προγεννητική κατάθλιψη.

Η εσκεταμίνη προέρχεται από το φάρμακο κεταμίνη, που χρησιμοποιείται συνήθως ως αναισθητικό, αλλά και για τη διαχείριση της κατάθλιψης. Ωστόσο, η επίδραση σε έγκυες με κατάθλιψη, είναι άγνωστη. Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας μια απλή ένεση χαμηλής δόσης εσκεταμίνης που χορηγήθηκε αμέσως μετά τον τοκετό σε μητέρες με κατάθλιψη, με την οποία είχαν διαγνωστεί προγεννητικά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 361 μητέρες με μέση ηλικία τα 32 και χωρίς προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Στην πρώτη δόθηκε εσκεταμίνη και στη δεύτερη ένεση εικονικού φαρμάκου 40 λεπτά μετά τον τοκετό. Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν 18 έως 30 ώρες μετά τον τοκετό, αργότερα την 7η ημέρα και ξανά την 42η ημέρα.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για τις έγκυες με προγεννητικά συμπτώματα κατάθλιψης, 1 μικρή δόση εσκεταμίνης που χορηγείται αμέσως μετά τον τοκετό, μειώνει τον κίνδυνο μείζονων καταθλιπτικών επεισοδίων στις 42 ημέρες κατά περίπου 75%. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μετά από 42 ημέρες, μόλις το 6,7% των μητέρων που έλαβαν εσκεταμίνη παρουσίασαν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε σύγκριση με το 25,4% όσων έλαβαν ενέσεις εικονικού φαρμάκου.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι, όταν εξετάζετε η κεταμίνη ως θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Σχετικά Άρθρα