ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καρκίνου

29 Απριλίου 2024, 18:00

images

Eρευνητική ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) αποκάλυψε νέα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και της κακής διατροφής, καθώς και κοινών ασθενειών όπως ο διαβήτης, που προκύπτουν από την κακή διατροφή. 

Με επικεφαλής τον καθηγητή Ashok Venkitaraman, αυτή η πρωτοποριακή μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες από το Cancer Science Institute of Singapore (CSI Singapore) στο NUS και το NUS Center for Cancer Research (N2CR) υπό την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin, με συναδέλφους από τον Οργανισμό Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας (A*STAR). 

Ο καθηγητής Venkitaraman, διευθυντής του CSI Singapore, εξήγησε: "Ο καρκίνος προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων μας και των παραγόντων στο περιβάλλον μας, όπως η διατροφή, η άσκηση και η ρύπανση. Το πώς αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου δεν είναι ακόμη πολύ σαφές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τη σύνδεση, εάν θέλουμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς για περισσότερο καιρό».

Μια χημική ουσία που συνδέεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε αρχικά ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών επειδή κληρονομούν ένα ελαττωματικό αντίγραφο του γονιδίου του καρκίνου - BRCA2 - από τους γονείς τους.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα κύτταρα αυτών των ασθενών ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της μεθυλγλυοξάλης, η οποία είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα κύτταρά μας διασπούν τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν ενέργεια.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει σφάλματα στο DNA μας που είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ανάπτυξης καρκίνου.

Η έρευνα της ομάδας κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, άτομα που δεν κληρονομούν ελαττωματικό αντίγραφο του BRCA2, αλλά θα μπορούσαν να εμφανίσουν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης - όπως οι ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη, που συνδέονται με την παχυσαρκία ή την κακή διατροφή – μπορεί να παρατηρήσουν παρόμοια προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ο καθηγητής Venkitaraman αναφέρει επίσης: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Η μεθυλγλυοξάλη μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος για HbA1C, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης μπορούν συνήθως να ελεγχθούν με φάρμακα και καλή διατροφή, δημιουργώντας δρόμους για προληπτικά μέτρα κατά της έναρξης του καρκίνου».




Σχετικά Άρθρα