ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποτελέσματα Παγκύπριου διαγωνισμού για την Παγκόσμια Ημέρα DNA 2024

29 Απριλίου 2024, 17:22

images

Μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Γραπτής Έκθεσης για την Παγκόσμια Ημέρα DNA τον οποίο διοργάνωσε η Medicover Genetics, Cyprus, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η Medicover Genetics, Cyprus προσέφερε μοναδική ευκαιρία σε μαθητές/τριες Λυκείου (δημόσιων και ιδιωτικών) και Τεχνικών Σχολών (16-19 ετών) να συμμετάσχουν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Γραπτής Έκθεσης, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα DNA η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου. Οι εκθέσεις γίνονταν αποδεκτές από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι και τις 10 Απριλίου και οι νικητές ανακοινώθηκαν στις 25 Απριλίου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Medicover Genetics.

Η επιτροπή αξιολόγησης έλαβε πληθώρα εξαιρετικών εκθέσεων, καθιστώντας την επιλογή των νικητών ένα δύσκολο έργο. Όλες οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από ομάδα επιστημόνων στον τομέα της γενετικής και επικοινωνιών. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Αγγελική Χαρίτωνος από το Λύκειο Ακρόπολεως στη Λευκωσία, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Βιολογίας κ. Χάρις Γεωργακάκη Πιερή. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στη Naya Al Sunna από το Pascal English School στη Λάρνακα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Βιολογίας κ. Αγγελικής Πάντζιαρου. Και οι δύο νικήτριες θα λάβουν τα βραβεία τους εντός των επόμενων ημερών και οι εκθέσεις τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Medicover Genetics σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Medicover Genetics στη Λευκωσία. Επιπλέον, δύο ακόμη μαθήτριες έλαβαν τιμητικά βραβεία και τέσσερις ακόμη μαθητές/τριες έλαβαν βραβεία επαίνου για τις εξαιρετικές εκθέσεις τους.

«Είναι τιμή μας που η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από την Κυπριακή Επιτροπή Αξιολόγησης Βιολογίας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου», δήλωσε ο καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Medicover Genetics, Cyprus. Πρόσθεσε ότι, «το επίπεδο συμμετοχής των μαθητών στον Διαγωνισμό ήταν εντυπωσιακό και αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά, την επιμέλεια και την αφοσίωσή τους στην ενδελεχή έρευνα γύρω από το θέμα και τη συγγραφή των εκθέσεών τους».

Ο διαγωνισμός της Medicover Genetics εκπλήρωσε με επιτυχία τον πρωταρχικό του στόχο, δηλαδή την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανόηση της σημασίας του DNA και πώς οι πληροφορίες που βρίσκονται στο γενετικό υλικό μπορούν να οδηγήσουν στην κληρονομικότητα παθήσεων, καθώς και τη σημασία των γενετικών εξετάσεων και της διάγνωσης. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πατσαλής: «Το όραμά μας είναι να εμπνεύσουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους επιστήμονες να εξερευνήσουν τον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και να ακολουθήσουν τα επιστημονικά πεδία του STEM. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνέχιση παρόμοιων πρωτοβουλιών στο μέλλον και να εξερευνήσουμε άλλους βασικούς τομείς της γενετικής».

Σχετικά Άρθρα