ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς οι κοινωνικοί δεσμοί επηρεάζουν το νευρικό συγχρονισμό στον εγκέφαλο

27 Απριλίου 2024, 08:00

images

Ερευνητές μελετούν τους συγχρονισμούς του εγκεφάλου για να κατανοήσουν τις νευρικές διεργασίες πίσω από τις κοινωνικές συμπεριφορές. Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία καταστάσεων, όπως το κοινωνικό άγχος και οι διαταραχές που σχετίζονται με την επικοινωνία. Ωστόσο, οι έρευνες για τον συγχρονισμό του εγκεφάλου, έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε ομάδες με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, όπως τα ζευγάρια και οι γονείς με τα παιδιά τους.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία, αποκαλύπτουν ότι η διάδραση μεταξύ ατόμων με αδύναμους κοινωνικούς δεσμούς οδηγούν σε πιο συγχρονισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, σε σύγκριση με άτομα με ισχυρούς δεσμούς.

Όπως μεταδίδει το Science Daily, οι ερευνητές παρακολούθησαν 14 ζευγάρια αγνώστων που συναντήθηκαν για πρώτη φορά και 13 ζευγάρια γνωστών μεταξύ τους ατόμων, στα οποία ο 1 συμμετέχων έφερε το/τη σύντροφό τους μαζί. Στους συμμετέχοντες δόθηκε 1 κοινή οδηγία, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί του ποντικιού σε αντίθετους ρυθμούς. Κάθε συμμετέχων φορούσε ακουστικά για να ακούει και το δικό του πάτημα του και αυτό του συντρόφου του και έπρεπε να προβλέψει τις κινήσεις του συντρόφου του.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφηκε με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογράφου (EEG) που τοποθετήθηκαν στο τριχωτό της κεφαλής τους για τέσσερις συνθήκες χτυπήματος: αργό χτύπημα με διάστημα 0,5 δευτερολέπτων, γρήγορο χτύπημα με διάστημα 0,25 δευτερολέπτων, χτύπημα στην προτιμώμενη συχνότητά τους και χτύπημα συντονισμένο με μετρονόμο σε διαστήματα 0,50 δευτερολέπτων. Η μελέτη διερεύνησε πώς τα σήματα του εγκεφάλου συγχρονίζονται στις ζώνες συχνοτήτων θήτα (4-7 Hz), άλφα (8-12 Hz) και βήτα (13-30 Hz).

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ζευγάρια αγνώστων εμφάνισαν μεγαλύτερο ενδοεγκεφαλικό συγχρονισμό στη ζώνη θήτα, σε σύγκριση με τα ζευγάρια συντρόφων. Επιπλέον, γραφήματα έδειξαν ότι το νευρωνικό δίκτυο ήταν πιο πυκνά συνδεδεμένο μεταξύ αγνώστων.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τη συμβατική θεωρία ότι οι ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί προβλέπουν μεγαλύτερο συγχρονισμό του εγκεφάλου και προσφέρουν νέες ιδέες για τη νευρωνική δικτύωση κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yuto Kurihara, Ερευνητικός Συνεργάτης στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Waseda.

Σχετικά Άρθρα