ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βία των νέων διογκώνεται σε όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου

24 Απριλίου 2024, 18:00

images

Η βία των νέων αφορά την βία 12 έως 25 ετών. Μπορεί να ξεκινήσει από εκφοβισμό, διαδικτυακό ή διά ζώσης και να κορυφωθεί  σε σωματική βία ή και να αφορά σοβαρές σεξουαλικές ή σωματικές βλάβες, με ή χωρίς όπλα. Η βία από παιδιά με ανεξέλεγκτο θυμό και ανωριμότητα, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες αναπηρίες, μακροχρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας ενώ συνδέεται με απουσίες από το σχολείο, κακή επίδοση στα μαθήματα και ελλειμματική νοητική ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στους νέους κάτω των 25 ετών.

Αναφέρει η Δρ Ίλια Ν. Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια:

"Μία μελέτη σε 40 αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε ότι ένα ποσοστό 42% των αγοριών και ένα ποσοστό 37% των κοριτσιών, είχαν εκτεθεί σε εκφοβισμό. Τα προβλήματα στους εφήβους που έχουν υποστεί βία είναι και σε ψυχολογικό και σωματικό και κοινωνικό επίπεδο και μπορεί να έχουν μακρόχρονη επίδραση στη ζωή ενός ατόμου.

Ασφαλώς, δεν επηρεάζονται μόνο τα άτομα, αλλά και οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους και η ευρύτερη κοινότητα στην οποία ανήκουν. Συγχρόνως, απασχολείται η δικαιοσύνη, τα συστήματα υγείας και ασφαλώς όλα αυτά μειώνουν την παραγωγικότητα και την προώθηση της ψυχικής και σωματικής υγείας μιας κοινωνίας.

Παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει ένα άτομο βία είναι οι εξής: Διαταραχές προσοχής- υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, πρώιμη εμπλοκή με αλκοόλ, ναρκωτικά και τσιγάρο, χαμηλή  νοημοσύνη και χαμηλοί εκπαιδευτικοί στόχοι, μειωμένη επένδυση στο σχολείο, σχολική αποτυχία, ανεργία, έκθεση στη βία στην οικογένεια.

Παράγοντες κινδύνου στην οικογένεια, είναι η μειωμένη επίβλεψη των παιδιών από τους γονείς, μη σταθεροί κανόνες πειθαρχίας,, χαμηλά επίπεδα σύνδεσης γονιών και παιδιών, μειωμένη εμπλοκή των γονιών στις δραστηριότητες των παιδιών, εγκληματικότητα, ή χρήση ουσιών των γονέων, κατάθλιψη των γονιών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ανεργία στην οικογένεια που συνδέεται με παραβατικότητα.

Ενώ παράγοντες κινδύνου στο κοινωνικό πλαίσιο που ζει το άτομο, είναι η πρόσβαση και κατάχρηση στο αλκοόλ, πρόσβαση και κατάχρηση όπλων, πρόσβαση σε παράνομες ουσίες, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, φτώχεια, ο βαθμός στον οποίο μία χώρα τηρεί τους νόμους, αλλά συγχρόνως και ο βαθμός στον οποίο έχει στρατηγικές, όσον αφορά την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια και προστασία.

Απαιτείται πρόληψη και ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς  και προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης, έτσι, ώστε να βοηθηθούν  τα παιδιά και οι έφηβοι να διαχειρίζονται το θυμό, να επιλύουν συγκρούσεις και να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων".

Σχετικά Άρθρα