ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύσκολο ερώτημα για την αγάπη κλήθηκαν κάποιοι να απαντήσουν

25 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Στο ερώτημα αν είναι ευκολότερο να δίνεις ή να δέχεσαι την αγάπη κλήθηκαν να απαντήσουν χρήστες του Instagram με τη Δρ Marisa G. Franco, Ph.D., ψυχολόγο, να είναι η εμπνευστής της περίεργης αυτής έρευνας...  

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η αποδοχή της αγάπης είναι πιο δύσκολη καθώς ένιωθαν επιφυλακτικότητα ως προς τη γνησιότητα της αγάπης που λάμβαναν και ευάλωτα όταν δεν έτρεφαν αντίστοιχα αισθήματα για τον εαυτό τους. «Η αμοιβαία αγάπη και στοργή δυναμώνουν τις φιλίες όταν οι άνθρωποι μπορούν να τις αποδεχτούν», εξηγεί η Δρ Franco και αναζητά τις απαντήσεις σε δύο έρευνες.

Όπως όλα δείχνουν, δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την αγάπη όταν μας προσφέρεται. Στο πλαίσιο μιας μελέτης με τίτλο «Η αποδοχή εναπόκειται στο βλέμμα του παρατηρητή», ζητήθηκε από εθελοντές να βιντεοσκοπήσουν τον εαυτό τους καθώς ανέπτυσσαν τη σκέψη τους γύρω από διάφορα ζητήματα και να παρακολουθήσουν έπειτα το βίντεο ενός αγνώστου που «απαντούσε» στην επιχειρηματολογία τους. Επρόκειτο για το ίδιο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες, με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό που τους προσέφερε επιβεβαίωση μέσα από χαμόγελα και φράσεις όπως «συμφωνώ μαζί σου σε αυτό το σημείο» και «ελπίζω να σε δω στην επόμενη φάση της έρευνας».

Η αποδοχή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος δεν ήταν κοινή για όλους τους συμμετέχοντες. Η λέξη-κλειδί, σύμφωνα με τη Δρ Franco, ήταν η "αυτοεκτίμηση". Όσοι είχαν αυτοπεποίθηση και πίστευαν στον εαυτό τους μπόρεσαν πράγματι να πιστέψουν ότι ο άγνωστος στο βίντεο είχε φιλικές διαθέσεις και συμπάθεια. Αντιθέτως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση λειτούργησε ως εμπόδιο στα μηνύματα συμπάθειας του αγνώστου.

Όπως λέει η ειδικός, πρέπει να αφήσουμε όσους διάκεινται φιλικά να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους, ακόμα και αν πρόκειται για θετικά σχόλια σε αναρτήσεις μας στα social media, και να την αποδεχθούμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Έτσι θα νιώσουμε καλύτερα για τον εαυτό μας.

Σχετικά Άρθρα