ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Ηλικιωμένων: Ώρα να αλλάξουμε στάση

02 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα των Ηλικιωμένων, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία των ηλικιωμένων στις κοινότητές μας και να προωθήσουμε την αξιοπρέπεια και το σεβασμό γι’ αυτούς.

Αποτελεί μια ευκαιρία για οικογένειες και οργανισμούς ν’ αναγνωρίσουν την τεράστια συμβολή τους στη ζωή μας και να τους ευχαριστήσουν.

Η καθοδήγηση, ο εθελοντισμός, η φροντίδα της γειτονιάς, η φροντίδα των παιδιών, η ανταλλαγή σοφίας και εμπειρίας και οι ευκαιρίες εργασίας μαζί τους, είναι μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών άνω των 65.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι ηλικιωμένοι μας δεν τιμώνται ούτε εκτιμώνται. Η ηλικιακή ομάδα εξακολουθεί να είναι μια από τις μορφές κοινωνικής προκατάληψης σήμερα και βιώνεται σε διάφορα περιβάλλοντα και κυρίως στον εργασιακό χώρο.

Ακόμη καθημερινά, οι φροντιστές υγείας σε οίκους ευγηρίας βλέπουν τον αντίκτυπο της ηλικίας καθώς εργάζονται με μοναχικούς και απομονωμένους ηλικιωμένους και είναι μάρτυρες του αόρατου των ηλικιωμένων οι οποίοι μένουν μόνοι χωρίς κανείς να τους ψάχνει.

Αυτή η παγκόσμια ημέρα λοιπόν, φέρει το μήνυμα ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε τη στάση μας προς τους ηλικιωμένους και τη στάση μας απέναντι στη γήρανση. Μας ενθαρρύνει επίσης να συνδεθούμε με τους ηλικιωμένους στη ζωή μας, και να τους νοιαζόμαστε.

«Μια κοινωνία που δεν εκτιμά τους ηλικιωμένους της αρνείται τις ρίζες της και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της. Ας προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να συντηρούν τον εαυτό τους όσο το δυνατόν περισσότερο και, όταν δεν μπορούν να το κάνουν πια, να τους φροντίζουμε», είπε ο Νέλσον Μαντέλα.

Πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους μας.

Μιλήστε όταν ακούτε αρνητικά σχόλια για τους ηλικιωμένους.

Έχετε το θάρρος να αμφισβητήσετε τις πρακτικές που θεωρείτε ότι δεν σέβονται τους ηλικιωμένους.

Να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και φιλικοί όταν ασχολείστε με ένα ηλικιωμένο άτομο.

Έχετε μηδενική ανοχή για κακοποίηση ή παραμέληση ενός ηλικιωμένου ατόμου και μιλήστε αν ανησυχείτε για κάποιον.

Δημιουργήστε σχέσεις και αφήστε τους ηλικιωμένους στη ζωή σας, αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της απομόνωσης και της μοναξιάς.

Πηγή: Scoop Politics

Σχετικά Άρθρα