ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απόσπαση της προσοχής των εφήβων από αρνητικά μοτίβα σκέψης

04 Μαΐου 2023, 07:00

images

Για τους εφήβους που μπορεί να κάνουν αρνητικές σκέψεις, η εκ νέου εστίαση σε υγιείς νοητικές εικόνες, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος απόσπασης της προσοχής από τις σκέψεις αυτές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU).

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders, είχε ως στόχο να καθορίσει ποια μορφή μηρυκασμού αρνητικών σκέψεων - είτε αφορά σε λεκτικές σκέψεις είτε σκέψεις βασισμένες σε εικόνες - προκάλεσε μεγαλύτερη επιδείνωση στη διάθεση των εφήβων συμμετεχόντων, καθώς και ποια μορφή σκέψης ήταν πιο αποτελεσματική στο να τους αποσπάσει την προσοχή και να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από αυτό τον αρνητισμό.

Οι 145 συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 13 έως 17 ετών, από μια αγροτική περιοχή της Νέας Αγγλίας όπου η συγγραφέας της μελέτης Hannah Lawrence, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Φιλελευθέρων Τεχνών του OSU, διεξήγαγε την ερευνητική μελέτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη, το οποίο έδειξε ότι περίπου το 39% της ομάδας παρουσίασε κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν προκαλώντας αρνητική διάθεση στους συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι σχεδιασμένο να δημιουργεί συναισθήματα αποκλεισμού.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακινήθηκαν να μηρυκάσουν τις αρνητικές τους σκέψεις, ή παρακινούνται να εστιάσουν κάπου αλλού. Στην ομάδα μηρυκασμού, οι συμμετέχοντες έλαβαν προτροπές όπως "Φανταστείτε το είδος του ατόμου που πιστεύετε ότι πρέπει να είστε". Στην ομάδα απόσπασης προσοχής, προτροπές όπως "Σκέψου τη λίστα με τα ψώνια σου" είχαν σκοπό να τους αποσπάσουν την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μη επεμβατικούς αισθητήρες για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και την απόκριση αγωγιμότητας του δέρματος ως τρόπο μέτρησης των φυσιολογικών αποκρίσεων στις διάφορες προτροπές. Κατεύθυναν επίσης τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν το τρέχον συναίσθημά τους σε 4 διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην απόκριση των εφήβων μεταξύ των 2 τύπων μηρυκασμού - τόσο οι λεκτικές σκέψεις όσο και οι νοητικές εικόνες είχαν παρόμοια επίδραση στη διάθεσή τους - οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νοητική απεικόνιση ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική ως μέθοδος απόσπασης της προσοχής από τις λεκτικές σκέψεις.

"Η χρήση νοερών εικόνων φαίνεται να μας βοηθά να βελτιώσουμε το συναίσθημά μας, καθώς και να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα", δήλωσε η Lawrence.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η νοητική απεικόνιση είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά υποθέτουν ότι η εικόνα είναι πολύ πιο καθηλωτική και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρότερη συναισθηματική απόκριση και μεγαλύτερη απόσπαση της προσοχής.



Σχετικά Άρθρα