ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαραίτητη η εκπαίδευση των νέων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

10 Μαΐου 2023, 07:00

images

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία δημοσίευσε 10 συστάσεις για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσής τους στα μέσα ενημέρωσης και του περιορισμού του χρόνου οθόνης, ώστε να μην επηρεάζει τον ύπνο ή τη σωματική δραστηριότητα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν ότι οι έφηβοι θα χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ό,τι κι αν συμβεί, επομένως οι υπεύθυνοι στην εταιρεία δήλωσαν ότι στοχεύουν σε προτάσεις για εφήβους και γονείς, δασκάλους και εταιρείες τεχνολογίας που είναι συμβατές με τη ζωή τους. Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν: Προσαρμογή της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις αναπτυξιακές ικανότητες των νέων, έλεγχο ρουτίνας για «προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και περιορισμό του κατά πόσο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκρίνουν την ομορφιά ή γενικά την εμφάνιση των ανθρώπων.

«Γίνεται πολύς λόγος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές τις μέρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προτάσεων που δεν συμβαδίζουν με την επιστήμη», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμης της APA, Mitch Prinstein, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που δημιούργησε τις συστάσεις. «Δημοσιεύουμε αυτήν την έκθεση τώρα για να προσφέρουμε μια επιστημονική και ισορροπημένη προοπτική για αυτό το θέμα, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την τεχνογνωσία μας σχετικά με τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Οι ειδικοί που έκαναν τις προτάσεις προέρχονται από διάφορους τομείς της ψυχολογίας, είπε ο Prinstein και ανέλυσαν τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία για να προσδιορίσουν το πού έχει καταλήξει η επιστήμη σχετικά με τους εφήβους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ ορισμένες από τις συστάσεις των ειδικών είναι πρακτικές, όπως η παροχή πόρων στους εφήβους σχετικά με τις θετικές και αρνητικές πλευρές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλες είναι πιο ασαφείς, όπως η ελαχιστοποίηση της έκθεσης των εφήβων στο cyber bullying.

Ο Prinstein συνέκρινε τη χρήση των κοινωνικών μέσων των εφήβων με την οδήγηση αυτοκινήτου, καθώς η διαρκής ασφάλεια των εφήβων πρέπει να είναι μια ομαδική προσπάθεια που περιλαμβάνει τη χάραξη πολιτικής, τη γονική επίβλεψη και αλλαγές από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έρθει για να μείνουν», ανέφερε ο ίδιος. «Έτσι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά πώς να αποκομίζουν το καλύτερο που μπορούν από αυτό και να αποφεύγουν τα χειρότερα».



Σχετικά Άρθρα