ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανασφάλεια, φόβος και άγχος λόγω της πανδημίας- Η ενημέρωση ηρεμεί

25 Μαΐου 2020, 16:00

images

Όταν ενημερωνόμαστε σφαιρικά για ένα θέμα και αποκτούμε προσωπική άποψη για αυτό, τότε νιώθουμε ότι ελέγχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την ζωή μας και είμαστε πιο ήρεμοι και χαρούμενοι. Κι από αυτό δεν φαίνεται να εξαιρείται η ενημέρωση για Sars-Cov-2, Covid-19 και πανδημία.

Κινεζο-αμερικανική μελέτη με συνεργασία του διάσημου πανεπιστημίου Johns Hopkins, η οποία δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research, αναφέρει ότι όσοι Κινέζοι ενημερώθηκαν σφαιρικά για τον κορωνοϊό είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση από όσους παρουσίασαν άρνηση στο να ενημερωθούν.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από δύο έρευνες που διεξήχθησαν στην Κίνα τον Ιανουάριο οπότε εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, ο καθηγητής Haiyang Yang διαπίστωσε ότι η έναρξη της πανδημίας οδήγησε σε πτώση κατά 74% στην αίσθηση ευεξίας και καλής συναισθηματικής κατάστασης. Το γεγονός αυτό ενισχύθηκε σε κάποιους από την διαμονή κοντά στο επίκεντρο της πανδημίας, ή αν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής Yang και ο συνεργάτης του Jingjing Ma από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που θεωρούσαν ότι γνωρίζουν αρκετά πράγματα σχετικά με τον ιό ήταν πιο ήρεμοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με εκείνους που πίστευαν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Η μεγαλύτερη επίγνωση σχετίστηκε με ισχυρότερο αίσθημα ελέγχου στην κατάσταση αυτή, το οποίο βοήθησε στην προστασία της συναισθηματικής κατάστασης, τονίζουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τον εαυτό τους είναι πολλές φορές πιο ισχυρές στην επιρροή της συναισθηματικής τους κατάστασης από ό,τι οι αντίστοιχες αντικειμενικές πτυχές», λέει ο Δρ Yanh και επισημαίνει ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα μπορούσαν να ενημερώσουν πολιτικούς και φορείς για την ψυχική υγεία που αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν ή να ενισχύσουν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου.

«Οι πηγές φροντίδας της ψυχικής υγείας θα πρέπει να γίνουν πιο εύκολα διαθέσιμες σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένες πολιτικές, προγράμματα και παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην προώθηση θετικών οικογενειακών σχέσεων κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης καραντίνας. Τέλος, προσπάθειες που θα αυξήσουν τις γνώσεις των ανθρώπων σχετικά με την αποτελεσματική πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα του ελέγχου γύρω από την κατάσταση», αναφέρει στο καταληκτικό του σχόλιο ο Δρ. Yang.

Σχετικά Άρθρα