ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψυχικό τραύμα: Λύγισαν και οι έμπειροι πυροσβέστες από την περσινή τραγωδία στο Μάτι Αττικής

24 Ιουλίου 2019, 15:39

images

Η χθεσινή μέρα στην Ελλάδα ήταν ημέρα μνήμης της τραγωδίας που συντελέστηκε στο Μάτι της Ανατολικης Αττικής ένα χρόνο πριν, όπου κάηκαν ζωντανοί παραπάνω από 100 άνθρωποι, στην πιο φονική πυρκαγιά της Ευρώπης για τα τελευταία 100 χρόνια!

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος σε αυτούς που έμειναν πίσω να θρηνούν τα παιδιά, τους συζύγους, τους γονείς και τους φίλους τους είναι ανυπολόγιστος. Στην ίδια κατάσταση όμως φαίνεται ότι είναι και οι Πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια διάσωσης των κατοίκων στο μαρτυρικό Μάτι Αττικής.

«Ο πυροσβέστης, πέραν από το καθημερινό στρες, καλείται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει και διαχειριστεί το εργασιακό στρες, το οποίο είναι γενικά αυξημένο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του επαγγέλματος, αλλά και το επιχειρησιακό στρες κατά τη διάρκεια επέμβασης σε συμβάντα, εκτεθειμένος κάθε φορά σε λογής τραυματικά γεγονότα» ,Ελλάδος αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος για το γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας.

Όπως παραδέχονται κάποιοι πυροσβέστες, δεν μιλούν για το ψυχολογικό φορτίο που μεταφέρουν έπειτα από κάθε περιστατικό και μετά βίας λένε δυο κουβέντες σε συναδέλφους και τον ψυχολόγο της υπηρεσίας.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που ανασύραμε πτώματα. Αλλά εδώ είχαμε πολλούς θανάτους σε σχετικά λίγες ώρες» έλεγαν χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» πυροσβέστες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος τη στιγμή που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έχανε τη γυναίκα του και το 6 μηνών βρέφος του. Η οικογένειά του έμενε στο Μάτι. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη, «κάθε βράδυ ψάχνω τα «αν», αλλά δεν καταλήγω πουθενά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι κλιμάκιο από το γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας της Πυροσβεστικής επισκέφτηκε τουλάχιστον 10 υπηρεσίες και συνομίλησε με πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ακολουθήθηκε η τεχνική της αποφόρτισης, μια διαδικασία που μοιάζει με τις ομαδικές συνεδρίες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σημείωναν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι φέτος δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την ψυχολογία των στελεχών της Πυροσβεστικής και πρόσθεταν ότι αν και έχει υπάρξει σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο, το φοβικό σύνδρομο έχει επηρεάσει σημαντικά συναδέλφους τους που σκέφτονται και λειτουργούν πλέον υπό τον φόβο ποινικών και υπηρεσιακών ευθυνών εάν «κάτι πάει στραβά».

Πριν από περίπου 4 μήνες υλοποιήθηκε πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και για τους πυροσβέστες που στελεχώνουν κυρίως το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής καθώς πέρυσι, όπως παραδέχονται στελέχη του Σώματος, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τηλεφωνητές συζητούσαν με τους πολίτες που καλούσαν για βοήθεια ή αναγγελία πυρκαγιάς ή τους έδιναν συμβουλές αντί να προχωρούν απλά στην καταγραφή των περιστατικών.

Σχετικά Άρθρα