ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κι όμως, η αρθρίτιδα εμφανίζεται σε παιδιά

03 Ιουνίου 2021, 15:05

images

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά.

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί πρήξιμο, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις είναι τα σημεία όπου συναντώνται δύο οστά, επιτρέποντας στο σώμα μας να κινείται. Περιέχουν αρθρικό υγρό, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό που βοηθά στην κίνηση.

Βρίσκονται στα γόνατα, στους γοφούς, στους αστραγάλους, στους αγκώνες, τους ώμους κ.λπ.

Η αρθρίτιδα μπορεί να αποτρέψει την καλή λειτουργία των αρθρώσεων, και μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρές ηλικίες.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά μπορούν να πάθουν ένα είδος αρθρίτιδας που ονομάζεται νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα ή αλλιώς JIA, ρευματοειδής αρθρίτιδα (JRA η αντίστοιχη στους ενήλικες). Τα παιδιά μπορεί να έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας, αλλά η JIA είναι η πιο συχνή.

Εάν υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Εάν πρόκειται για JIA, συνήθως τα παιδιά έχουν έχουν πρήξιμο και πόνο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Πότε εμφανίζεται στα παιδιά

Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά προκαλεί την αρθρίτιδα στα παιδιά. Κάτι στο περιβάλλον, όπως ένας ιός, μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια σε παιδιά που έχουν ήδη ορισμένα γονίδια ή την προδιάθεση για να το αποκτήσουν.

Η αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση ασθένεια και δεν μεταδίδεται από παιδί σε παιδί. Πιο αναλυτικά, μια αυτοάνοση ασθένεια σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς ή τα όργανα του ίδιου του σώματος. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για την προστασία του σώματος και την καταπολέμηση εξωτερικών εισβολέων όπως βακτήρια και ιούς. 

Με μια αυτοάνοση ασθένεια όπως είναι η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. το ανοσοποιητικό σύστημα πιστεύει ότι τα υγιή κύτταρα πρέπει να καταστραφούν και απελευθερώνει χημικές ουσίες για την καταπολέμηση των υγιών κυττάρων. Στην αρθρίτιδα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι  χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλούν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Τι λένε οι ειδικοί

Όταν υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις, δεν σημαίνει ότι κατ’ανάγκη πως υπάρχει αρθρίτιδα. Η επίσκεψη στο γιατρό θα βοηθήσει στο να μάθετε τον ακριβή λόγο που το παιδί έχει πόνο στις αρθρώσεις.

Ο γιατρός θα κάνει συνήθως τις πιο κάτω ερωτήσεις

Πόσο καιρό το παιδί είχε προβλήματα στις αρθρώσεις;

Νιώθει άκαμπτος όταν σηκώνεται ή μετά από ανάπαυση;

Οι αρθρώσεις είναι πρησμένες;

Υπήρξε κάποιος τραυματισμός;

Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας ή άλλων αυτοάνοσων ασθενειών;

Μαζί με αυτές τις ερωτήσεις, τη φυσική εξέταση, τις εξετάσεις αίματος και τις ακτινογραφίες ο γιατρός θα μπορέσει να καταλάβει εάν πρόκειται για αρθρίτιδα. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να το έχετε, μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα ρευματολόγο.

Πως αντιμετωπίζεται

Τα παιδιά που έχουν JIA μπορεί να πάρουν φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη για να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Εάν η αρθρίτιδα είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

Είναι σημαντικό τα παιδιά με JIA να διατηρούν τις αρθρώσεις τους σε κίνηση. Το παιδί συνήθως εάν πάσχει από αρθρίτιδα θα πρέπει να βλέπει έναν φυσιοθεραπευτή. Το παιδί ίσως χρειαστεί να μπει σε  κάποιο ειδικό πρόγραμμα άσκησης ώστε να κινείται και να είναι ενεργό.

Εκτός από τα προβλήματα των αρθρώσεων, η JIA (αρθρίτιδα) μπορεί να προκαλέσει ραγοειδίτιδα. Πρόκειται για μια φλεγμονή του οφθαλμού που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί. Όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με JIA θα πρέπει να ελέγχουν τα μάτια τους από έναν οφθαλμίατρο για  διάγνωση και θεραπεία οφθαλμικών προβλημάτων. Εάν τα μάτια επηρεάζονται, μπορεί να αντιμετωπιστούν με οφθαλμικές σταγόνες.

 

Σχετικά Άρθρα