ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Ενέργειες για τερματισμό βίας κατά των παιδιών

26 Ιουλίου 2021, 12:30

images

Ένα δισεκατομμύριο παιδιά βιώνουν βία και κακοποίηση κάθε χρόνο. Αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας έχουν διακοπεί σε περισσότερες από 100 χώρες, για 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά.

Ακόμη, 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πλήττονται από το κλείσιμο του σχολείου απ’ όπου λάμβαναν προστασία και υποστήριξη.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, σε συνδυασμό με οικονομικές δυσκολίες και το οικογενειακό άγχος, δημιούργησαν συνθήκες υφιστάμενων και νέων περιστατικών οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης για τα παιδιά.

Επιπλέον, η ψηφιακή συνδεσιμότητα και κοινωνικότητα, ναι μεν πρόσφερε μάθηση, κοινωνικοποίηση και ήταν μια ασχολία για τα παιδιά κατά την περίοδο της πανδημίας, όμως αύξησε σημαντικά την έκθεση τους στη κακοποίηση μέσω διαδικτύου.

«Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τα παιδιά του κόσμου. Εάν δεν δράσουμε άμεσα, διακινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά παιδιών από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βίας και της κακοποίησης και υπονομεύονται η ασφάλεια, η υγεία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη των παιδιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Καθώς ο κόσμος αρχίζει να βγαίνει από την πανδημία, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε πιο ειρηνικές, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες, ανακοινώνει ο ΠΟΥ.  «Τώρα είναι η ώρα να διπλασιάσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε παιδί μπορεί να μεγαλώσει και να ευδοκιμήσει με αξιοπρέπεια. Όπου η βία και η κακοποίηση παιδιών είναι νομικά παράνομη και κοινωνικά απαράδεκτη, όπου η σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών εμποδίζει τη βία, όπου τα παιδιά σε κάθε κοινότητα μπορούν να εκμεταλλευτούν με ασφάλεια τον ψηφιακό κόσμο».

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις, τις θρησκευτικές κοινότητες, οργανισμούς, εθελοντές και πολίτες να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών στην πολιτική, τον προγραμματισμό, τον προϋπολογισμό και την ενημέρωση και να συνεργαστούν για την υλοποίηση έξι δράσεων για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών:

  • Απαγόρευση κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών έως το 2030
  • Παροχή φροντίδας από ειδικούς για ασφάλεια των παιδιών
  • Ασφάλεια χρήσης Διαδικτύου
  • Σχολεία απαλλαγμένα από βία και αποκλεισμό
  • Δημιουργία υγειούς περιβάλλοντος και κοινωνιών για τα παιδιά
  • Περισσότερες επενδύσεις για την προστασία των παιδιών

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να επενδύουμε στην αποτελεσματική προστασία των παιδιών, προωθώντας λύσεις που αναγνωρίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα κορίτσια και τα αγόρια βιώνουν βία και κακοποίηση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα παιδιά ασφαλή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αναταραχής και να συνεργαστούμε για τον τερματισμό κάθε μορφής βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών».

Σχετικά Άρθρα