ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για θορύβους που κάνουν τα μωρά

16 Φεβρουαρίου 2022, 10:51

images

Φυσιολογικούς χαρακτηρίζει τους θορύβους που κάνουν τα μωρά τις περισσότερες φορές ο παιδίατρος Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής.

Σε άρθρο του σημειώνει ότι οι ήχοι αυτοί μπορεί να είναι βογγητά ή γρυλίσματα μαζί με γουργουρητά και στριγκλίσματα, τα οποία τα μωρά συνήθως παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως αναφέρει, οι περισσότεροι από αυτούς τους ήχους είναι φυσιολογικοί και δεν υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή αναπνοής.

Συστήνει όμως στους γονείς να βεβαιωθούν ότι τα ρούχα του μωρού είναι φαρδιά ούτως ώστε να μην το σφίγγουν, το μωρό δεν ζεσταίνεται ή κρυώνει, στην κούνια του δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα σεντόνι, το μωρό είναι ανάσκελα, το στρώμα της κούνιας είναι σταθερό και όχι πολύ μαλακό, ότι δεν έχει δυσκοιλιότητα.

Σημειώνει επίσης ότι δυσκοιλιότητα παρουσιάζουν κυρίως τα βρέφη που παίρνουν ξένο γάλα. Εάν το μωρό αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα τότε μπορεί να γρυλίζει και να κοκκινίζει στο πρόσωπο όταν προσπαθεί να βγάλει μια ενοχλητική κένωση.

Άλλες αιτίες που επισημαίνει για τους θορύβους που κάνουν τα μωρά είναι η βλέννα ή οι μύξες στη μύτη. Αυτό οφείλεται στο ότι το αναπνευστικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη.

Σύμφωνα με τον Δρ Χατζηπαναγή, αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να καθαρίσουν τη ρινική δίοδο του μωρού σκουπίζοντας τη μύτη του ή χρησιμοποιώντας ένα ρινικό ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό ειδικό για μωρά.

Ακόμη ένας λόγος των θορύβων αυτών είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει γουργουρητό ή γρυλίσματα κατά τη διάρκεια της πέψης. Το πιο συχνό σύμπτωμα που μπορούν να παρουσιάσουν σχετικά με αυτό είναι αναγωγές και μικροί εμετοί.

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρο του παιδιού τους εάν παρουσιάσει έστω και ένα από τα εξής συμπτώματα:  πυρετό, αλλάζει το χρώμα το προσώπου και γίνεται μελανό, φαίνεται ληθαργικό, γογγύζει με κάθε αναπνοή, αναπνέει πολύ γρήγορα (>60 αναπνοές το λεπτό), εμετό, αίμα στα κόπρανα, φουσκωμένη κοιλιά.

Σχετικά Άρθρα