ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρέπει τα παιδιά να φοράνε μπρατσάκια στη θάλασσα;

30 Ιουλίου 2021, 19:00

images

Τα μπρατσάκια αποτελούν δημοφιλή βοηθήματα κολύμβησης για τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Οι βασικοί λόγοι που τα καθιστούν ιδανικά για να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να μάθουν να επιπλέουν στο νερό, είναι επειδή είναι εύχρηστα και φθηνά.

Τα μπρατσάκια κρατούν τα παιδιά στην επιφάνεια της θάλασσας ή της πισίνας και τους επιτρέπουν να εξοικειωθούν με το υδάτινο στοιχείο, να κολυμπήσουν και να παίξουν. Τα μπρατσάκια ωστόσο έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

Το παιδί μαθαίνει να επιπλέει

Το μωρό μαθαίνει μέσα στο νερό να συντονίζει χέρια – πόδια. Τα μπρατσάκια θα του επιτρέψουν να εξοικειωθεί με το νερό, ενώ σταδιακά και ανάλογα πόσο συχνά κολυμπά θα έχει μεγαλύτερη άνεση. 

Αποκτά αυτοπεποίθηση

Το μωρό όταν αντιλαμβάνεται ότι επιπλέει μόνο του, εκτός από την αίσθηση ελευθερίας που νιώθει, νιώθει άνετα μέσα στο νερό και προσπαθεί να κολυμπήσει -πάντα υπό την επίβλεψη του πατέρα ή της μητέρας.

Μειονεκτήματα

Περιορίζουν την κίνηση

Τα μπρατσάκια μπορεί να είναι περιοριστικά και να εμποδίζουν τα παιδιά στην κίνηση. Ορισμένα παιδιά διστάζουν να κουνήσουν τα χέρια τους και κάνουν μικρές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ίσα τα βοηθούν να επιπλεύσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προσπαθούν να μάθουν να κολυμπούν.

Εξάρτηση

Αρκετά παιδιά αρνούνται να αποχωριστούν τα μπρατσάκια καθώς μεγαλώνουν επειδή νιώθουν ασφάλεια και δεν δέχονται να τα αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο βοήθημα.

Με μέτρο η χρήση τους, λένε οι ειδικοί

Παρότι για τους γονείς τα μπρατσάκια είναι μια βολική λύση, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση τους με μέτρο.

Συγκεκριμένα, ο  καθηγητής κολύμβησης Dave DuBois μιλώντας στο Kidspot υποστηρίζει τα εξής:

«Προσπαθήστε να μην αφήσετε το παιδί να εξαρτάται από τα μπρατσάκια και να είστε πάντα δίπλα του ακόμα κι όταν τα φοράει».

Ταυτόχρονα, ο Dr Tom Griffins πρόεδρος και ιδρυτής της Ερευνητικής Ομάδας Υδάτινης Ασφάλειας, υποστηρίζει ότι τα μπρατσάκια δεν είναι για μικρά παιδιά.

«Γλιστρούν, ξεφουσκώνουν και δυστυχώς δίνουν στους γονείς μια εσφαλμένη έννοια της ασφάλειας». Τους συμβουλεύει μάλιστα να ακολουθούν τον κανόνα της απόστασης του χεριού, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο παιδί και σε απόσταση ίση με αυτή του τεντωμένου χεριού.

Πηγές: The sun, swim teach, mother’s blog

Σχετικά Άρθρα