ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσο περισσότερος ο ιδρώτας, τόσο μεγαλύτερη η ζωή

26 September 2019, 15:20

images

Πριν από μια 20ετία, η επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των ειδικών στο fitness, ήταν να συμβουλεύουμε τον κόσμο να κάνει ασκήσεις χωρίς πολύ κόπο, ώστε να μην αποφεύγει ο κόσμος τα γυμναστήρια.

Οι δραστηριότητες όπως η κηπουρική και το νοικοκυριό περιλήφθηκαν στις συμβουλές για άσκηση.

Η αντίληψη αυτή σήμερα έχει αλλάξει!

Εκατοντάδες μελέτες παγκοσμίως έχουν αποδείξει ότι χωρίς κόπο και ιδρώτα δεν κερδίζει κανείς ούτε αδυνάτισμα, ούτε καλύτερη υγεία.

Κι έτσι, η αξία της σωματικής δραστηριότητας με ασκήσεις μέτριας έντασης έχει περιοριστεί σε αυτούς που είναι υπερήλικες, στους εξαιρετικά παχύσαρκους και σε ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς…

Μάλιστα έχουμε φτάσει και στο αντίθετο άκρο όπου οι γυμναστές συστήνουν την εκγύμναση HIIT (high intensity interval training) όπου ο γυμναζόμενος καλείται να κάνει πολύ γρήγορες ασκήσεις με ελάχιστα διαλλείματα.

Πιο σημαντικό όμως είναι να πούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ; Και η απάντηση είναι συγκλονιστική: Επειδή η έντονη γυμναστική μπορεί να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής.

Για να επιτύχουμε αυτό το στόχο δεν είναι βέβαια δυνατόν όλοι –γυμνασμένοι και αγύμναστοι- να κάνουμε τόσο σκληρά προγράμματα άσκησης.

Αρκεί να ξεκινήσουμε με 150 λεπτά μέτριας έντασης την εβδομάδα. Και για όσους μπορούν να κάνουν τα σκληρά προγράμματα, αρκούν τα 75 λεπτά την εβδομάδα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 1994 και 2011, Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 64.913 ανθρώπων εκ των οποίων το 44% ήταν άνδρες και το 56% γυναίκες.

Η μετανάλυση δεν άφησε κανένα περιθώριο για αμφιβολίες. Όσοι γυμνάζονταν σκληρά, είχαν 15% αυξημένο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με όσους έκαναν γυμναστική αλλά με χαλαρούς ρυθμούς .

«Βρήκαμε ότι η γυμναστική με ένταση μειώνει κατά 15% όχι γενικά και αόριστα την θνητότητα αλλά συγκεκριμένα την εμφάνιση όλων των γνωστών νοσημάτων που οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στον θάνατο», σημειώνουν οι ερευνητές και συστήνουν:

«Να κάνουμε όσο πιο έντονη γυμναστική μπορούμε ξεκινώντας από ένα επίπεδο που αντέχουμε και φτάνοντας στην μεγαλύτερη ένταση έστω για λίγα λεπτά σε κάθε προπόνηση».

ΠΗΓΗ: Δημοσίευση των καθηγητών από πανεπιστήμια της Αυστραλίας, Pablo Rey Lopez, Klaus Gebel, Debbie Chia, Emmanuel Stamatakis

Σχετικά Άρθρα