ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θεραπεία με κόκκινο φως: Συμβάλει στο αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας;

25 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Η θεραπεία με κόκκινο φως, ή θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου (LLLT), είναι μια πολύ γνωστή μέθοδος για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και την τόνωση της επούλωσης και της αναγέννησης των ιστών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας θεραπείας με κόκκινο φως, τα λέιζερ μη θερμικής ακτινοβολίας ή τα φώτα LED διεισδύουν στα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού. Σε αυτή τη διαδικασία, το φως στοχεύει το λίπος στα κύτταρα κάτω από το δέρμα για να ελαχιστοποιήσει το λίπος  ενώ αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του λίπους, το πιο λείο δέρμα και τη βελτιωμένη ελαστικότητα, μειώνοντας αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα.

Καθώς η θεραπεία με κόκκινο φως γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής για την απώλεια βάρους, τα άτομα στρέφονται σε αυτήν ως λύση για να απαλλαγούν από το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, όταν άλλες στρατηγικές, όπως η διατροφή και η άσκηση, μπορεί να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αρκετές μελέτες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι, όταν το υπέρυθρο φως με μήκος κύματος 635–680 nm έρχεται σε επαφή με το υποδόριο λίπος, τα μήκη κύματος μετατρέπονται σε κυτταρική ενέργεια που ενισχύει την κυκλοφορία και αυξάνει τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων.

Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity Surgery, 40 συμμετέχοντες παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση στη μέτρηση της περιφέρειάς τους μετά από 2 30λεπτες θεραπείες με κόκκινο φως την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. Κάθε θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα απώλεια περίπου 0,4–0,5 cm για συνολικά 2,15 cm.

Επιπλέον, όλοι οι άνθρωποι έχουν κυτταρίτιδα, η οποία είναι ένας τυπικός λιπώδης ιστός στο σώμα, που οδηγεί σε μια λακκώδη εικόνα του δέρματος σε περιοχές, όπως οι μηροί. Καθώς το σώμα γερνά, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται αργά. Η θεραπεία με κόκκινο φως έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Η LLLT μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και να συσφίξει το δέρμα σε αυτές τις περιοχές. Έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη ινοβλαστών (κύτταρα συνδετικού ιστού που παράγουν ίνες κολλαγόνου) και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Με την αύξηση του κολλαγόνου, αυξάνεται και η ροή του αίματος, διασπώντας τα κύτταρα που προκαλούν κυτταρίτιδα.

Εκτός από την ανάπτυξη των ινοβλαστών, η συγκεκριμένη θεραπεία φέρεται να διεγείρει επίσης την παραγωγή ινών ελαστίνης, προάγοντας τη λεία και σφριγηλή επιδερμίδα.

Τέλος, είναι σημαντικό να συζητάτε πάντα με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις πριν ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία. Εάν είναι η πρώτη φορά που κάνετε θεραπεία με κόκκινο φως, μπορεί να είναι χρήσιμο να δείτε έναν επαγγελματία που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο τύπο θεραπείας.



Σχετικά Άρθρα