ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γηριατρική: Μια 106χρονη από τις Φιλιππίνες είναι το γηραιότερο μοντέλο εξωφύλλου της Vogue

21 Απριλίου 2023, 10:00

images

Η Vogue Philippines έχει στο εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου την  Apo Whang-Od, μια 106χρονη καλλιτέχνιδα τατουάζ από τις Φιλιππίνες, καθιστώντας τη το γηραιότερο άτομο που εμφανίστηκε ποτέ σε εξώφυλλο της Vogue.

H Whang-Od - επίσης γνωστή ως Maria Oggay - τελειοποιεί την τέχνη του τατουάζ με το χέρι από όταν ήταν έφηβη, μαθαίνοντας υπό τις οδηγίες του πατέρα της. Κατοικεί στο ορεινό χωριό Buscalan, περίπου 15 ώρες βόρεια της Μανίλα, στην επαρχία Kalinga.

Κάποτε, τα τατουάζ με το χέρι που δημιουργεί η Whang-Od γίνονταν χρησιμοποιώντας μόνο ένα ραβδί μπαμπού, ένα αγκάθι από ένα δέντρο pomelo, νερό και κάρβουνο. Πλέον, οι τουρίστες που αναζητούν τα γεωμετρικά της σχέδια αποτελούν μεγάλο μέρος της πελατείας της.

«Προσαγγελισμένη ως  η τελευταία mambabatok (σ.σ. καλλιτέχνις παραδοσιακών τατουάζ στις Φιλιππίνες) της γενιάς της, έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Kalinga - που σηματοδοτούν τη δύναμη, τη γενναιότητα και την ομορφιά - στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κάνει προσκύνημα στο Buscalan», ανέφερε η Vogue Philippines σε μια ανάρτηση στα social media.

Η τέχνη μπορεί να μεταδοθεί μόνο σε συγγενείς εξ αίματος και η Whang-Od εκπαιδεύει τις εγγονές της,  Elyang Wigan και Grace Palicas εδώ και αρκετά χρόνια. «(Οι φίλοι μου που έκαναν τατουάζ) έχουν όλοι πεθάνει», είπε η Whang- Od στο CNN Travel το 2017. «Είμαι η μόνη ζωντανή που εξακολουθεί να κάνει τατουάζ. Αλλά δεν φοβάμαι ότι η παράδοση θα τελειώσει επειδή (εκπαιδεύονται) οι επόμενοι tattoo masters». «Η παράδοση θα συνεχιστεί όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται για να κάνουν τατουάζ», προσέθεσε.

«Όσο βλέπω καλά, θα συνεχίσω να κάνω τατουάζ. Θα σταματήσω μόλις η όρασή μου γίνει θολή».

Η αρχισυντάκτρια της Vogue Philippines, Bea Valdes, είπε ότι το προσωπικό της έκδοσης αποφάσισε ομόφωνα ότι η Whang-Od πρέπει να είναι στο εξώφυλλο. «Νιώσαμε ότι αντιπροσώπευε τα ιδανικά μας για το τι είναι όμορφο στην Φιλιππινέζικη κουλτούρα μας. Πιστεύουμε ότι η έννοια της ομορφιάς πρέπει να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει διαφορετικά πρόσωπα και μορφές. Αυτό για το οποίο ελπίζουμε να μιλήσουμε είναι η ομορφιά της ανθρωπότητας», δήλωσε η Valdes.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση της Whang-Od στη Vogue των Φιλιππίνων, το ρεκόρ του γηραιότερου μοντέλου εξωφύλλου της Vogue κατείχε η ηθοποιός Judi Dench, η οποία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue το 2020, σε ηλικία 85 ετών.



Σχετικά Άρθρα