ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευθύνονται τα βλαστοκύτταρα για το γκριζάρισμα των μαλλιών;

28 Απριλίου 2023, 16:00

images

Τα τριχοθυλάκια περνούν από αρκετά στάδια ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Η αύξηση του αριθμού των κύκλων ανάπτυξης των ωοθυλακίων με τη γήρανση, σχετίζεται με ελλείμματα βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων, τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο θυλάκιο και μπορούν να σχηματίσουν μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική τρίχα. Αυτά τα ελλείμματα πιστεύεται ότι οδηγούν σε γκριζάρισμα των μαλλιών.

Τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων βρίσκονται σε δύο διακριτές θέσεις στη βάση κάθε τριχοθυλακίου. Σε μία από αυτές, τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων αυτο-ανανεώνονται για να διατηρήσουν έναν πληθυσμό ανώριμων βλαστοκυττάρων. Στην άλλη θέση - που ονομάζεται περιοχή φύτρων της τρίχας - τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων μπορούν να διαφοροποιηθούν για να σχηματίσουν μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική μελανίνης για τα μαλλιά.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature υποστηρίζει πως τα βλαστοκύτταρα «παγιδεύονται» καθώς το τριχωτό της κεφαλής «γερνά» και έτσι χάνουν την ικανότητά τους να ωριμάζουν και να διατηρούν το χρώμα τους.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η μετανάστευση των κυττάρων μεταξύ αυτών των περιοχών, διαταράσσεται με επαναλαμβανόμενους κύκλους ανάπτυξης τριχοθυλακίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα βλαστοκύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία, οδηγώντας έτσι σε γκριζάρισμα των μαλλιών.

Ο Mayumi Ito, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής δερματολογίας στο Grossman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είπε πως «[η] ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων είναι πιο δυναμικά/κινητά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αποκαλύψαμε ότι καθώς τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων κινούνται εντός του θύλακα της τρίχας, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αλλάξουν αναστρέψιμα την κατάσταση των κυττάρων από ανώριμο σε ώριμο και αυτή η αναστρεψιμότητα είναι κρίσιμη για τη σωστή συντήρηση αυτών των βλαστοκυττάρων».

Ο Δρ Ito σημείωσε επίσης, «Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι η διατήρηση υγιών βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων είναι το κλειδί για τη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών. Η μελέτη μας προτείνει ότι τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων είναι κινητά, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν την αναγέννηση των μελανοκυττάρων της τρίχας μόνο όταν υπάρχουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο θυλάκιο της τρίχας (διαμέρισμα φύτρων τρίχας). 

Η μελέτη μας υποστηρίζει επίσης ότι ο εντοπισμός των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η μετακίνηση των μελανοκυττάρων σε μια σωστή θέση εντός του θύλακα της τρίχας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του γκριζαρίσματος των μαλλιών».



Σχετικά Άρθρα