ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιταμίνες: Μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα ή να τις πάρουμε από το στόμα σαν φάρμακο

04 Απριλίου 2023, 16:00

images

Οι βιταμίνες είναι ενώσεις που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά. Η εφαρμογή βιταμινών με τη μορφή κρέμας, μάσκας ή ορού αποδίδει τα μέγιστα αποτελέσματα για το δέρμα. Η τοπική εφαρμογή αυτών των βιταμινών επιτρέπει την άμεση εναπόθεση στις περιοχές που τις χρειάζονται περισσότερο, ενώ παράλληλα είναι αποτελεσματική, χωρίς να περνάει στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι βιταμίνες που μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά σε κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές είναι:

Ρετινοειδή. Η τρετινοΐνη, η αδαπαλένη, η ταζαροτένη και η ρετινόλη αποτελούν μορφές της βιταμίνης Α. Βοηθούν στο ξεθώριασμα των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξαφάνιση των καφέ κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης.

Βιταμίνη C. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες από τον ήλιο και συμβάλλει ώστε αυτές να μην καταστρέφουν το κολλαγόνο. Βοηθά επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου για το ξεθώριασμα των λεπτών γραμμών και την εξαφάνιση των καφέ κηλίδων. Είναι πολύ πιο ισχυρή όταν εφαρμόζεται τοπικά παρά όταν χορηγείται από στόματος.

Βιταμίνη Ε. Επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Βοηθά επίσης στην ενυδάτωση του δέρματος και στη βελτίωση της λειτουργίας φραγμού του δέρματος για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Βιταμίνη Β. Ένα ακόμη ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξαφανίσει τα μαύρα στίγματα και να καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα.

Βιταμίνη D. Οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης.

Βιταμίνη Κ. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των μωλώπων.

Βιταμίνη Β5. Μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής.

Σημειώνεται ότι πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την έναρξη λήψης βιταμινών από το στόμα ή τοπικής τους χρήσης, καθώς έχουν παρενέργειες όπως και τα φάρμακα. Η χρήση βιταμινών για την υγεία του δέρματος υπήρξε αμφιλεγόμενη. Μερικές μπορούν να βοηθήσουν, αλλά άλλες δεν ανταποκρίνονται στα διαγωνιζόμενα χαρακτηριστικά τους.



Σχετικά Άρθρα