ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε υγιείς και ωραίοι

14 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Καθώς μεγαλώνουμε, ο έλεγχος της πρόσληψης νατρίου γίνεται πιο σημαντικός από ποτέ, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά η αφαίρεση του αλατιού από το φαγητό, το κάνει να έχει ήπια γεύση. Η λύση είναι να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού αλλά εστιάζοντας στην προσθήκη περισσότερων μπαχαρικών και καρυκευμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference.

Οι ερευνητές σέρβιραν στους 39 συμμετέχοντες ηλικίας 60 έως 85 ετών τρεις μορφές λευκής σάλτσας: Μία χωρίς πρόσθετα μυρωδικά, μία με μυρωδικά και μία με μυρωδικά και καρυκεύματα. Κάθε σάλτσα είχε διαφορετική περιεκτικότητα σε αλάτι.

Διαπίστωσαν ότι το μείγμα, τόσο με  μυρωδικά όσο και με καρυκεύματα, έκανε δύσκολο για τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιούσαν, ενώ η σάλτσα μόνο με μυρωδικά τους διευκόλυνε να εντοπίσουν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια αντικατάστασης μυρωδικών μόνο με αλάτι μπορεί να αποτύχει και να σας κάνει να συνεχίσετε να προσθέτετε αλάτι, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Carolyn Ross , PhD, καθηγήτρια Επιστημών Τροφίμων στο Washington State University. Αλλά η χρήση άλλων τύπων καρυκευμάτων χωρίς αλάτι μπορεί να σας δώσει τη γεύση που λαχταράτε, ενώ διατηρείτε το νάτριο μειωμένο.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα καρυκεύματα δεν είναι χρήσιμα μόνο για τη γεύση αλλά μπορούν πραγματικά να προσφέρουν οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Antioxidants σημειώνει ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν την ικανότητα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Αυτό το είδος άγχους έχει συνδεθεί με μια ποικιλία ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και με την επιτάχυνση της γήρανσης. Η μελέτη πρόσθεσε ότι βότανα όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η ρίγανη μπορούν να είναι πολύ καλές επιλογές για την προσθήκη περισσότερων αντιοξειδωτικών στα γεύματά σας.

Καθώς προσπαθείτε να μειώσετε το αλάτι προσθέτοντας στο φαγητό μυρωδικά και καρυκεύματα, η Ross λέει ότι είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία, ιδιαίτερα τη στοματική υγεία και το μείγμα φαρμάκων που πιθανώς λαμβάνετε... «Στην ανάλυσή μας, είδαμε μια συσχέτιση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και του αριθμού των φαρμάκων που έπαιρνε κάθε συμμετέχων, κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα λιγότερης παραγωγής σάλιου», αναφέρει η ειδικός.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του νατρίου μπορεί να περιλαμβάνει μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων: Προσθέστε περισσότερα καρυκεύματα, λάβετε υπόψη τη λήψη φαρμάκων και μην αμελείτε τις προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.


Σχετικά Άρθρα