ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι προσδοκίες για γυμνασμένο σώμα κι αυτό το καλοκαίρι έμειναν ανεκπλήρωτες

22 Ιουλίου 2019, 16:12

images

Το καλοκαίρι είναι ήδη στα φόρτε του και φοράμε ήδη ό,τι πιο λεπτό και δροσερό θα μπορούσαμε. Όση γυμναστική δεν κάναμε μέσα στο χειμώνα που πέρασε, μας φέρνει καθημερινά προ των ευθυνών μας καθώς ο καθρέπτης δεν μπορεί να πει ψέματα! Η κοιλίτσα είναι φουσκωμένη, τα μπράτσα χαλαρά και οι γλουτοί έχουν περιττό λίπος και χαλάρωση… Τι φταίει που κάθε χρόνο βάζουμε στόχο να λιώσουμε στο γυμναστήριο και δεν το κάνουμε;

Είναι η τεμπελιά ή κάτι άλλο που μας εμποδίζει;

Γυμναστές και ψυχολόγοι από το sharecare (fitness) συμφωνούν ότι για την αναβλητικότητα που επιδεικνύουμε οι περισσότεροι φταίνε 3 βασικά: Οι ανέφικτοι στόχοι, η ασυνέπεια και η έλλειψη προγραμματισμού λόγω υποβιβασμού της γυμναστικής σε κάτι δευτερεύον.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο:

Φαίνεται ότι όσο κι αν μας λένε όλοι οι ειδικοί ότι η γυμναστική είναι ωφέλιμη, εμείς δεν το εμπεδώνουμε. Θεωρούμε πολυτέλεια για λίγους την τακτική εξάσκηση και μέσα μας έχουμε ριζωμένη την πεποίθηση ότι δεν θα αρρωστήσουμε επειδή μας αρέσει ο… καναπές μας! Κι σε ένα βαθμό έτσι είναι. Η ενασχόληση με την γυμναστική βοηθά το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό μας, τονώνει τον μεταβολισμό, διατηρεί γερά τα οστά και τους μυς αλλά δεν μας δίνει κάποια «εγγύηση» ότι θα μας προστατέψει από σοβαρά νοσήματα. Δεδομένου όμως ότι βελτιώνει ακόμα και την ψυχολογία μας, δίνει «εγγυήσεις» ευζωίας. Αξίζει λοιπόν να το ξανασκεφτούμε!

Σε ό,τι αφορά τους ανέφικτους στόχους, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Όποιος νομίζει ότι δεν ενώ δεν έχει γυμναστεί ποτέ στην ζωή του, θα γίνει «φέτες» με 6 μήνες εκγύμναση, τελικά θα απογοητευτεί. Χρειάζονται χρόνια και συνέπεια για να φανούν στο 100% τα οφέλη της τακτικής εκγύμνασης.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στον παράγοντα «ασυνέπεια». Αν εγγραφούμε σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να πηγαίνουμε κάθε μέρα επί μία ώρα και καταλήξουμε να πηγαίνουμε Σάββατο παρά Σάββατο για λίγο διάδρομο, τότε μην περιμένουμε ούτε να αγαπήσουμε την γυμναστική ούτε να την συνεχίσουμε.

Θα απογοητευτούμε σύντομα, θα βαρεθούμε, θα υποτιμήσουμε την εκγύμναση και θα παραμείνουμε άλλον ένα χειμώνα με τους στόχους ανεκπλήρωτους. Το καλύτερο ίσως είναι να ξεκινήσουμε τώρα την προσπάθεια χωρίς τις υψηλές προσδοκίες ότι θα βγούμε τάχα πιο ωραίοι στις παραλίες. Ας ξεκινήσουμε άμεσα γιατί έτσι το αποφασίσαμε και έτσι μας αρέσει να ζούμε. Και με συνέπεια και πρόγραμμα ίσως τα καταφέρουμε καλύτερα!

Σχετικά Άρθρα