ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να παραμείνουμε fit και μετά την αρθροπλαστική

30 Ιουλίου 2019, 18:13

images

Αρθροπλαστική χρειάζονται συνήθως οι άνθρωποι γύρω στα 70 χρόνια αλλά δεν είναι λίγοι και οι 40άρηδες που χρειάζονται αρθροπλαστική και φοβούνται ότι μετά θα χάσουν την επαφή με την εργασία τους, θα περιοριστεί η κοινωνική τους ζωή και βέβαια δεν θα μπορούν να γυμνάζονται. Εξάλλου τα μοσχεύματα δεν «ζουν» για πάντα και αυτό είναι πρόβλημα όταν κάποιος είναι νέος.

«Οι νέοι ασθενείς –και διαθέτουμε πολλούς ηλικίας κάτω των 40 ετών- που χρειάστηκε για διαφόρους λόγους να πραγματοποιήσουν ολική αρθροπλαστική ισχίου- έχουν απαιτήσεις για άμεση επάνοδο στην εργασία τους, για συμμετοχή σε όλων των ειδών αθλητικές δραστηριότητες (πχ ορειβασία, θαλάσσιο σκι, kite surf, κλπ) και γενικώς δεν αισθάνονται καλά όταν έχουν περιορισμό στη δραστηριότητά τους», επισημαίνει ο ορθοπεδικός χειρουργός Σπύρος Δαρμανής

Προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύχθηκε σε ιατρικό κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας στο Exeter, μία νέα μέθοδος που εφαρμόζεται σε Ελλάδα και Κύπρο και από τον κ Δαρμανή της οποίας η αντοχή στο χρόνο αγγίζει τα ... 40 χρόνια! Ειδικότερα στη διεθνή επιστηµονική βιβλιογραφία µελετήθηκε η επιβίωση της µηριαίας πρόθεσης, δηλαδή το διάστηµα από την εγχείρηση που το εµφύτευµα λειτουργεί άψογα, και µετρήθηκε έπειτα από πόσα χρόνια η πρόθεση αυτή (εµφύτευµα) «χαλαρώνει» και φυσικά απαιτείται επανεγχείρηση. Η συγκεκριµένη ανάλυση επιβίωσης για την μέθοδο S.P.A.I.R.E απέδειξε ότι στα 33 χρόνια µετά την εµφύτευση η επιβίωση είναι 91%», εξηγεί ο γιατρός.

Στην επέμβαση για το ισχίο νέων ανθρώπων ο κ. Δαρμανής μας εξηγεί ότι υπάρχουν δύο καλά νέα. 1) Το ένα είναι το εμφύτευμα και η τεχνική Exeter που δημιουργούν εμφύτευμα διάρκειας 40 ετών και η 2) δεύτερη είναι η καινοτόμα τεχνική SPAIRE που προσδίδει σε όλα τα προηγούμενα και την ικανότητα να κάνουν άμεσα όλες τις αθλητικές δραστηριότητες οι ασθενείς όπως άμεσα αθλοπαιδιές (σκι θαλάσσης, ιππασία κλπ κλπ) και να κάθονται άμεσα οκλαδόν. Η καινοτομία αυτή βασίζεται στο ότι δεν διατέμνονται μύες και στην χειρουργική προσπέλαση. Δηλαδή δύο πράγματα το εμφύτευμα και η τεχνική με μεγάλη διάρκεια και δεύτερον η τροποποίηση της προσπέλασης που επιτρέπει άμεσα να πραγματοποιούνται δραστηριότητες. (Τεχνική SPAIRE),

Να πούμε ότι ένα νέο άτομο που έχει χειρουργηθεί ορθοπεδικά μπορεί λίγο καιρό μετά την επέμβαση να γυμνάζεται κολυμπώντας. Σε δεύτερο χρόνο και με τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού του μπορεί να έχει και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που τον ευχαριστούν.

Η επάνοδος δε στην εργασία και την κοινωνική ζωή γίνεται σχετικά άμεσα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και οπωσδήποτε δεν πλήττει τους δύο αυτούς τομείς που για ένα νέο άτομο είναι πολύ σημαντικοί.

Σχετικά Άρθρα