ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη: Oι δύο ευαίσθητες φάσεις της γυναίκας

23 Αυγούστου 2019, 11:38

images

Η λοχεία θα έπρεπε να συνδέεται ψυχολογικά μόνο με την ευτυχία και την ανακούφιση, ειδικότερα μετά τα άγχη της εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς όμως, σε ένα σεβαστό ποσοστό γυναικών που αγγίζει σε κάποιες κοινωνίες το 10% ή και 15% σχετίζεται με την κατάθλιψη και μάλιστα βαρύτατης μορφής.

Οι αιτίες της κατάθλιψης μετά την γέννηση ενός παιδιού δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες επιβαρυντικές στην ψυχική υγεία διαδικασίες.

Τέτοιες είναι μία έντονη βιολογική αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών (ξαφνική αύξηση της προλακτίνης, και μείωση στα οιστρογόνα και προγεστερόνη) που φανερώνει μια ορμονική αλλαγή που επηρεάζει την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Επίσης, η άφιξη ενός παιδιού, ιδιαίτερα αν είναι το πρώτο, δεν είναι μόνο μια σημαντική αλλαγή στο στυλ ζωής της γυναίκας, όσον αφορά τους διαφορετικούς ρόλους που αναλαμβάνει, και ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια συγκρούσεις που σχετίζονται με την δική της παιδική ηλικία.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες που δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμες να γίνουν μητέρες (απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη σε πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία) ή εγκυμοσύνη για κοινωνικούς λόγους κι όχι επειδή το ζευγάρι βρέθηκε στην κατάλληλη φάση, αλλά και γυναίκες πολύ ωραίες που επενδύουν επί σειρά ετών στην ελκυστική τους εμφάνιση την οποία χάνουν έστω και πρόσκαιρα με την εγκυμοσύνη, είναι πιο συχνά «θύματα» της επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι σύζυγοι πρωτίστως αλλά και οι γονείς, τα αδέλφια, οι φίλες ακόμα και ο γυναικολόγος πρέπει να διακρίνουν εγκαίρως το πρόβλημα και να βοηθήσουν την γυναίκα οδηγώντας της στον ψυχολόγο και σε καμία περίπτωση μη επικρίνοντάς της καθώς τέτοιες πρακτικές έχουν οδηγήσει δεκάδες νέες μητέρες σε αυτοκτονία.

Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη φάση στον κύκλο ζωής κάθε γυναίκας.

Οι περισσότερες γυναίκες θα την βιώσουν κάποια στιγμή μετά τα 45 χρόνια και δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες. 

Ωστόσο, μερικές φορές οι προκαταλήψεις και οι μύθοι που ακούγονται για την φάση της κλιμακτηρίου (των ετών δηλαδή που προηγούνται πριν της οριστικής εμμηνόπαυσης) καθιστούν αυτή την φάση πιο δύσκολη από το αναμενόμενο όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο (εφιδρώσεις, νευρικότητα) αλλά και σε ψυχολογικό.

Έτσι, παρότι πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή κανονική κατάθλιψη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για αυτά δεν ευθύνεται η ίδια η διακοπή της εμμήνου ρύσεως αλλά άλλοι παράγοντες, οικογενειακοί, κοινωνικοί κλπ.

Είναι μάλιστα παρατηρημένο ότι κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση θα παρουσιαστεί στις γυναίκες που είχαν παρουσιάσει καταθλιπτικά επεισόδια πριν από τις εγκυμοσύνεςτους ή σε άλλες φάσεις- κλειδιά της ζωής τους .

Γενικά όμως φαίνεται ότι η σχέση με τον σύντροφο, οι συνθήκες της καθημερινότητας και γενικά της ζωής της γυναίκας και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν γενικά με την ευζωία της βοηθούν ή προκαλούν την «έκρηξη» της κατάθλιψης.

Κάθε γυναίκα που βιώνει ότι «βουλιάζει» σε κατάθλιψη στην ηλικία αυτή πρέπει να ζητήσει χωρίς ταμπού βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο.

Δεν είναι ντροπή. Ούτε είναι κάτι ασυνήθιστο για την ηλικία μετά τα 45-50.

Το κακό είναι να αφήσει το πρόβλημα να εδραιωθεί και να γιγαντωθεί κάνοντας λήψη από μόνη της ηρεμιστικών και υπνωτικών, αφήνοντας την εξωτερική εμφάνιση  ατημέλητη και μην έχοντας κοινωνική ζωή.

ΠΗΓΗ: Mayo Clinic, American Menopause Society

Σχετικά Άρθρα