ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολή στο fitness οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές

22 September 2019, 08:00

images

Η υπερβολή βλάπτει σε όλους τους τομείς. Και το fitness δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται στον κανόνα αυτόν.

Ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι όσοι παρακολουθούν την πορεία της φυσικής τους κατάστασης με αυστηρό τρόπο και ειδικά χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές (πχ. σαν ρολόγια χειρός), έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την συμπεριφορά ανθρώπων που προσπαθούσαν να αδυνατίσουν αυξάνοντας την φυσική τους δραστηριότητα.

Αυτό που φάνηκε είναι ότι, όσοι είχαν μια προδιάθεση για διατροφικές υπερβολές, ανέπτυξαν όσο περνούσαν οι εβδομάδες διαταραχές στην πρόσληψη τροφής που μετέτρεψαν την προσπάθεια για καλύτερη υγεία, σε μια πολύ κακή συνήθεια!

Έγιναν τελειομανείς, μέτραγαν με αυστηρότητα όλες τις θερμίδες που κατανάλωναν, έκαναν υπερβολές στην άσκηση και τελικά ανέπτυξαν ορθορεξία (μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών σε αυστηρά προκαθορισμένες ποσότητες).

Κι ενώ οι δημιουργοί των εφαρμογών και των συσκευών που παρακολουθούν τα επίπεδα fitness υποστηρίζουν ότι κάνουν καλό και προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, οι ερευνητές βρήκαν ότι στα χέρια κάποιων απλά κάνουν κακό.

Οι εφαρμογές που μετρούν τις θερμίδες ευνοούν τις ακραίες συμπεριφορές και όπως φάνηκε σε ένα δείγμα νέων ανθρώπων, το 65% αυτών που τις χρησιμοποιούν ομολογούν ότι μετρούν συνεχώς τις… μπουκιές τους και γυμνάζονται υπερβολικά.

Να πούμε ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν πολλές αιτίες πρόκλησης μεταξύ των οποίων  οι ψυχικές διαταραχές είναι οι πιο συχνές.

Ωστόσο, άτομα με ευαίσθητο ψυχισμό και κάποια επιρρέπεια στην τελειομανία, οδηγούνται επίσης σε διατροφικές διαταραχές χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές αυτές ως «όχημα» και βοήθημα.

Οι ερευνητές λένε τώρα ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη ερευνητική προσπάθεια για να φανούν πέραν πάσης αμφιβολίας οι επιδράσεις των ηλεκτρονικών συσκευών και των ειδικών εφαρμογών μέτρησης θερμίδων και σωματικής άσκησης.

ΠΗΓΗ: Carolyn Plateau, ψυχολόγος στο Loughborough University.

Σχετικά Άρθρα