ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φτωχή δίαιτα μπορεί να οδηγήσει και σε τύφλωση

09 September 2019, 07:29

images

Ακραία επίπτωση μπορεί να έχει μια φτωχή σε ποικιλία και ποσότητα διατροφή καθώς –όπως έδειξε μεγάλη επιστημονική μελέτη-μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση νέους ανθρώπους.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Annals of Internal Medicine, διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Bristol μεταξύ ασθενών με νευροπάθεια οπτικού νεύρου.

Όπως διαπιστώθηκε, ανεξαρτήτως αν τα άτομα αυτά είχαν ή όχι κανονικό σωματικό βάρος, δεν τηρούσαν ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια είναι μια διαταραχή του οπτικού νεύρου η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση και αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες.

Αντιθέτως, αν δεν αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμη τύφλωση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, η διαταραχή αυτή συνδυάζεται με προβλήματα δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών από το έντερο, με τη λήψη κάποιων φαρμάκων αλλά λιγότερο συχνά και με ακραία κακή διατροφή.

Οι επιστήμονες από το Bristol Medical School και το Bristol Eye Hospital εξέτασαν εφήβους που οδηγήθηκαν στον γιατρό παραπονούμενοι για έντονη κόπωση και θολή όραση.

Όπως φάνηκε μετά από πολλές εξετάσεις, σε αρκετούς από αυτούς υπήρχε συσχέτιση της φτωχής διατροφής με τα συμπτώματα αυτά ενώ σε ορισμένους εξ αυτών υπήρχε και η διαταραχή στο οπτικό νεύρο.

Οι εξεταζόμενοι είχαν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), δηλαδή δεν ήταν πολύ αδύνατοι αλλά παρόλα αυτά έτρωγαν ελάχιστο κρέας με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη της βιταμίνης Β12 και να υποφέρουν από αναιμία.

Όσοι παρακολουθήθηκαν επί σειρά μηνών ή και ετών, φάνηκε ότι η επίδραση της διατροφής ήταν καθοριστική.

Αυτοί που πήραν Β12 έγιναν καλά ενώ όσοι αγνόησαν τις συμβουλές των γιατρών, μέχρι τα 17 τους χρόνια είχαν χάσει την όραση τους ενώ είχαν και προβλήματα ακοής.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παιδιά που τρέφονται κυρίως με 'junk food' του τύπου τσιπς, μπισκότα, ζαμπονάκια και διάφορα αρτοπαρασκευάσματα, και αποφεύγουν το φρέσκο κρέας και τα λαχανικά, κινδυνεύουν να αναπτύξουν αυτό το επικίνδυνο είδος νευροπάθειας.

Πηγή: University of Bristol

Σχετικά Άρθρα