ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυμναστική: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θέλουν προσοχή

23 September 2019, 15:20

images

Μια τελευταία …μόδα που βάζει σε κίνδυνο την υγεία όσων την ακολουθούν στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει την εκγύμναση σε συνθήκες παγετού την ώρα που κάποιοι άλλοι προωθούν εδώ και χρόνια την αντίστροφη μέθοδο, της εκγύμνασης σε συνθήκες καύσωνα.

Η ιδανική θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος είναι οι 37 βαθμοί.

Όταν γυμναζόμαστε, οι μυς ωφελούνται μόνο από το 25% της προσπάθειας καθώς το υπόλοιπο 75% χάνεται εξαιτίας της ζέστης που νιώθουμε καθώς κινούμαστε.

Όταν υπερβούμε δε τους 40 βαθμούς κελσίου, βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και το σώμα προσπαθεί να κατεβάσει την θερμοκρασία στο 37 Κελσίου.

Μία «στρατηγική» του για να το επιτύχει αυτό είναι να στείλει περισσότερο αίμα στο δέρμα, γι αυτό και κοκκινίζουμε.

Αν όμως η εκγύμναση εκτός από καταπονητική, γίνεται και σε θερμό περιβάλλον με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του χώρου να είναι παρόμοια με του σώματος, τότε η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά για να στείλει το αναγκαίο αίμα στο δέρμα. Και καταπονείται άσκοπα και επικίνδυνα!

Μία άλλη «στρατηγική» του οργανισμού μας για να ρίξει την θερμοκρασία στο σώμα είναι η παραγωγή ιδρώτα.

Βγάζουμε δηλαδή περισσότερο νερό στο δέρμα για να το δροσίσουμε. Και σε μια τέτοια περίπτωση αφυδατωνόμαστε καθώς μπορεί να χάσουμε μέχρι και δύο λίτρα νερό σε μια εξάσκηση. Κι αυτό καταπονεί, τόσο την καρδιά, όσο και τον εγκέφαλο.

Στην εκγύμναση σε συνθήκες ακραίου ψύχους συμβαίνουν πάλι άλλα επικίνδυνα φαινόμενα. Το σώμα είναι πολύ πιο ζεστό από το περιβάλλον.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen έχουν δημοσιεύσει μάλιστα εργασία που αναφέρει ότι η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι οι 10 βαθμοί Κελσίου.

Αλλά αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 10 βαθμοί τι συμβαίνει; Η ζέστη που παράγουν οι μυς μας δεν επαρκεί για να διατηρήσει το σώμα την επιθυμητή θερμοκρασία του στους 37 βαθμούς.

Η «στρατηγική» του οργανισμού μας για να το επιτύχει αυτό, είναι να αρχίσει να τρέμει.

Αυτό ερεθίζει περισσότερο τους μυς και παράγουν θερμότητα αλλά κάνει και κάτι άλλο: Χάνουμε περισσότερες θερμίδες κι αυτό σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι ωφέλιμο για τους αθλητές.

Μια άλλη «στρατηγική» του οργανισμού μας για να παράξει παραπάνω ζέστη είναι να κάψει ένα είδος λίπους, του επονομαζόμενου «καφέ λίπους», που θεωρείται ωφέλιμο για το σώμα και δεν θέλουμε να το χάνουμε.

Και οι δύο πρακτικές , της εκγύμνασης σε ακραία θερμά περιβάλλοντα και ακραία ψυχρά περιβάλλοντα θεωρούνται επικίνδυνα για τον οργανισμό μας.

ΠΗΓΗ: Δρ. Lindsay Bottoms και Δρ. Daniel Muniz, ειδικοί φυσιολογίας στο University of Hertfordshire

Σχετικά Άρθρα