ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ωφελεί να φοράμε κατά την άσκηση τα γιλέκα με βάρη;

14 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Τα γιλέκα βαρών είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιούν αρκετοί διάσημοι αθλητές. Ζυγίζουν συνήθως 5-20 κιλά και φοριούνται για να αυξήσουν την ένταση της άσκησης. Μερικά γιλέκα έχουν σταθερό βάρος και άλλα έχουν τσέπες όπου μπορούν να προστεθούν διάφορα βάρη πριν χρησιμοποιηθούν.

Ιστορικά, τα γιλέκα βαρών έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση στρατιωτών, ώστε να μεταφέρουν βαριά φορτία. Σε ορισμένες χώρες, οι πυροσβέστες υποχρεούνται επίσης να εκπαιδεύονται με τέτοιου είδους γιλέκα για να προετοιμαστούν για τις απαιτήσεις της εργασίας τους.

Τελευταία, σύμφωνα με το The Conversation, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γιλέκα με βάρη κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, ως μέρος του CrossFit ή ακόμα και ενώ τρέχουν, με την ελπίδα να ενισχύσουν τη φυσική τους κατάσταση. Μάλιστα, η έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη τους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς που φορούσαν ένα γιλέκο με βάρη, εισέπνεαν περισσότερο οξυγόνο από εκείνους που δεν το φορούσαν.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα γιλέκο βαρών (9 κιλά για τους άνδρες και 6 κιλά για τις γυναίκες) και δόθηκαν οδηγίες να κάνουν τζόκινγκ στη μισή ένταση που μπορούσαν. Παράλληλα με την εισπνοή περισσότερου οξυγόνου, η ομάδα με το γιλέκο βαρών είχε υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και έκαιγε περισσότερες θερμίδες. Οι άντρες που φορούσαν αυτά τα γιλέκα ενώ έτρεχαν, έκαιγαν επίσης περισσότερους υδατάνθρακες.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρέχουν με ένα γιλέκο με βάρη, μπορεί να γυμνάζονται περισσότερο, πιο γρήγορα και πιθανότατα θα κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, πρέπει να είστε σε φόρμα για να κάνετε αυτού του είδους τις προπονήσεις και να δείτε αυτά τα αποτελέσματα. Έτσι, το να κάνετε κάτι τόσο απλό, όπως το να φοράτε ένα γιλέκο βαρών στην καθημερινή βόλτα του σκύλου σας, θα μπορούσε να έχει μεγάλο όφελος για τη σωματική σας υγεία – συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας και του μεταβολισμού σας.

Βέβαια, πρέπει να λάβετε υπόψη τους πιθανούς κινδύνους, όπως οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί.

Τέλος, είναι σημαντικό να γίνει περισσότερη έρευνα που θα εξετάζει πώς τα γιλέκα βαρών μπορούν να ωφελήσουν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.


Σχετικά Άρθρα